12 juli 2011

Hemmagjord Jordgubbssylt

Det finns få saker som är godare att fylla en rulltårta med än hemmagjord jordgubbssylt. Jag kokade ett par burkar med sylt i mitten på juni och de har redan gått åt, och nu börjar slutet närma sig för jordgubbssäsongen 2011. 

Här stämmer uttrycket "ju enklare desto godare", så min sylt har bara 4 ingredienser. Jordgubbar, syltsocker, vanilj och natriumbensoat. Jag köpte mina gubbar på torget, 2 liter för 30 kronor. Det blev en hel del bär som fick kastas på grund av transport skador och dåliga bär. Om ni har tid och tillgång till självplock, plocka själv, då är det lättare att få mer för pengarna. 

Burk från Ö&B.

Hemmagjord Jordgubbssylt
Till 2 mindre konservburkar, cirka 1000g sylt.

650 gram sköljda, rensade och delade jordgubbar
450 gram syltsocker
0,5 vaniljstång
1 krm natriumbensoat

  1. Lägg bär och socker i en rymlig kastrull och låt koka upp på medel-hög värme.
  2. Dela vaniljstången nästan hela vägen, stången ska se ut som ett v. Skrapa ur kärnorna och lägg ner både stången och kärnorna bland bären i kastrullen.
  3. Låt sylten koka 5-6 minuter, rör då och då. Det tar cirka 5 min av kokning för alla bakterierna i bären att dö, så sätt timern när det börjat koka ordentligt.
  4. Skölj under tiden glasburkarna till sylten med en blandning av natriumbensoat och varmt vatten så de blir ordentligt rena. 
  5. När sylten kokat klart, ta kastrullen av plattan och häll upp lite av sylten i en liten kopp och häll i natriumbensoat, rör runt tills pulvret är helt upplöst. Blanda sedan ner detta i kastrullen igen och rör ordentligt och fiska till sist upp vaniljstången.
  6. Skumma eventuellt av om det behövs och häll upp på glasburkarna, sätt på locken och låt svalna i rumstemperatur. 
  7. Knyt fast en liten etikett och förvara gärna svalt och mörkt för längre hållbarhet.

Ta tillvara på slutklämmen på jordgubbssäsongen och njut av god sylt till
frukost yoghurten, rulltårtan, pannkakorna och våfflorna.


1 kommentar: