24 juli 2011

Fruntimmerstårta

Bildkälla: Dessi

I onsdags var det Margareta dagen!

Min kära mammas namnsdag firar vi nästan alltid med tårtkalas eller fika med halva släkten.
I år blev det tårtkalas ute på min mosters lantställe med kaffe, 
tårta och en massa extra jordgubbar.

__________________________________________________

Jag svängde ihop en maräng tårta med Rice Krispies i marängsmeten, det blev en blandning av flera recept jag hittat både på matklubben och Allt om mat. Bottnarna blir härligt krispiga av frukost flingorna och de blir mindre sköra. Bottnarna fyllde jag med en smarrig chokladkräm och vispad grädde. Sedan toppade jag tårtan med vispad grädde, frukt och sommarbär. Det blev både smultron, jordgubbar, vindruvor, körsbär och lite mini maränger. 

Jag ville göra en helt nötfri tårta den här gången eftersom min moster är nöt allergiker. Jag använde laktosfri grädde och smör till fyllningen, så min syster också kunde äta. Det funkar självklart lika bra att använda vanligt smör och grädde om man inte är allergisk. 


Fruntimmerstårta 
Fylld med grädde, chokladkräm och sommarbär.

Till marängbottnarna:
4 äggvitor
2,5 dl strösocker
3 dl rice krispies

Till chokladkrämen:
4 st äggulor
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
100 gram hackad mörk choklad, gärna  runt 70% kakao halt
100 gram kallt smör

Till topping och dekor:
2,5 dl vispgrädde
4-5 dl blandade bär och frukter
1 dl mini maränger

  1. Sätt ugnen på 95 grader och rita upp 2 cirklar med en diameter på cirka 23-25 cm på bakplåtspapper.
  2. Mät upp äggvitor och strösocker i en ren vispskål, lägg undan äggulorna som kommer användas till chokladkrämen.
  3. Vispa upp marängsmeten, först på mellan hastighet på elvispen, och efter den blivit vit och lite bubblig så är det bara att öka på till max hastighet.
  4. Vispa upp smeten till den är fluffig, vit och glansig, brukar ta runt 10 minuter med elvisp.
  5. Vänd ner rice krispies och vänd försiktigt tills de är jämnt fördelade i smeten.
  6. Klicka ut smeten på de två plåtarna och bred ut smeten i cirklarna.
  7. Grädda i ugnen i cirka 2 timmar med luckan lite på glänt, byt plats på plåtarna en gång i halvtimmen. Placera en plåt i mitten av ugnen och en ganska långt ner, är plåtarna för högt upp kan de lätt bli lite ljust bruna. Jag gillar när marängbottnarna är helt vita.
  8. Stäng av ugnen och låt bottnarna ligga kvar tills de har svalnat helt.

  1. Mätt upp äggulor, vispgrädde och strösocker i en liten kastrull, värm krämen försiktigt på svag värme och under omrörning tills den börjar tjockna. Den får inte koka, så ha lite tålamod. 
  2. Häll över krämen i en vispskål och blanda ner den hackade chokladen. Rör tills all choklad har smält ihop med äggsmeten. Lägg ner smöret, lite i taget och vispa mellan varje klick. När krämen är helt slät kan man gärna lägga över den i en lufttät burk och ställa den i kylen. Den klarar sig bra i cirka 1 dygn. Den går oftast lätt att breda även när den är väl kyld men om den är lite för fast så låt den stå en stund i rumstemperatur för att bli lite ljummen.
  3. Bred krämen på en av bottnarna och låt den gärna stå övertäckt i kylen ett par timmar, eller över natten. Dekorera och fyll det sista precis innan, eller så nära inpå servering det går.
  4. Vispa upp grädden och bred hälften över chokladkrämen, lägg över den andra bottnen och toppa med resten av grädden. Dekorera med valfria frukter, bär, choklad, nötter eller maränger. 
Bottnarna kan man variera med vilken fyllning man vill, chokladkräm, lemoncurd blandad med vispad grädde, fruktmousse eller vanilj kräm är nog höjdare det också. Tänk på att gärna dekorera eller fylla med något som är lite syrligt då marängen är väldigt söt och samsas väl med lite frisk syra från bär och frukt. 







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar