21 augusti 2011

Röd sammets tårta var det beställt...

...och en röd sammetstårta blev det. Min kompis Dessi ville ha en "Red velvet cake" ala Bakerella så jag lovade att baka en till hennes födelsedagsfirande igår. Det blev ett litet projekt, vi köpte lite super koncentrerad färgpasta hos Festbutiken i Linköping, mini formar och sen övriga ingredienser på Ica Maxi. 


Bildkälla: Dessi från dessi.se


Vi kom fram till att tårtan gärna fick vara lite mindre än en standardtårta då den är väldigt mäktig. Så för att göra det lite enklare vid bakningen så köpte vi ett paket med engångs pajformar från Euroshopper, 4 st 6dl formar blev precis lagom för en lite mindre 4 våningstårta.


Tårtan var ganska lätt att göra när man väl hade alla ingredienser hemma. Jag är annars lite rädd för tårtor, de brukar ta så lång tid att göra och ibland kan man stå och svära över att dekoren inte blir så fin som jag planerat. Men i och med att jag gräddade alla våningar för sig så behövde jag inte stå och dela kakan innan den fylldes och dekorerades, så det gick snabbt och smidigt. 


"Red Velvet Cake" är numera en amerikansk tårtklassiker och det finns en hel drös med olika recept att välja mellan, vissa bakar den med smör, vissa med margarin och vissa, som här med olja. Original receptet på tårtan kommer med största sannolikhet från en av kockarna som arbetade på Waldorf-Astoria i New York. Hur receptet spred sig från ett hotellkök i New York till hemmafruarna i USA går det flera rykten om. Jag hittade en sida som tar upp en beskrivning om hur det kan ha gått till. Lite kul att läsa oavsett om historien är sann eller inte.

Det ändra jag ändrat från Bakerellas recept är att jag lade till 1 msk kakao och jag drog ner på florsockret i toppingen. Man kan gärna ta ännu mindre florsocker om man önskar den mindre söt. 


Röd Sammets Tårta
(Red velvet cake ala Bakerella)


Bildkälla: Dessi från dessi.se
För en liten 4 våningstårta för cirka 8-10 personer6 dl vetemjöl (313 gram)
4,75 dl strösocker
2  msk kakao
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
2 ägg
3.5 dl matolja
2,4 dl filmjölk
1 msk äppelcider vinäger
1 kuvert/tsk vaniljaroma
2 flaskor röd hushållsfärg, eller cirka 2 msk koncentrerad röd färgpasta från en specialistbutik. 
 1. Sätt ugnen på 175 grader Celsius. 
 2. Smörj in bakformarna med smält smör och klipp ut cirklar av bakplåtspapper så botten täcks, smörj lite extra på cirklarna. Formarna behöver inte något strö bröd då de är så låga. 
 3. Vispa upp äggen lätt i en vispskål med en ballongvisp. Häll över resten av de våta ingridienserna och vispa tills allt är väl blandat. Man får anpassa lite hur stark röd färg man vill ha på kakan, vill man ha mörkt röd så är det bra att ha tomteröd som riktmärke i det här steget. Ställ skålen åt sidan. Vinäger kan få smeten att skära sig lite, men smeten går ihop när man vispar ner de torra ingredienserna. 
 4. Mät upp alla torra ingredienserna i en separat skål och blanda ihop väl. 
 5. Vispa ner de torra ingredienserna i skålen med den tomteröda smeten och vispa ihop tills allt är väl blandat. 
 6. Jag vägde min smet i varje form för att få extra jämna lager, 275 gram i varje form var precis lagom. Det blir lite smet över, häll gärna upp i muffinsformar och grädda av efter bottnarna är färdiga i ugnen.
 7. Grädda i cirka 20-25 minuter i mitten av ugnen, en provsticka ska komma ut ren vid test. 
 8. Låt formarna svalna lite, 10-15 min och skär sedan med en vass kniv runt om insidan på formarna. Om man vill kan man lägga varje form i en fryspåse tills det man ska fylla och dekorera tårtan. Bottnarna klarar sig bra 2-3 dagar i rumstemperatur, ännu längre i kylen och troligtvis 2-3 månader i frysen.
 9. Låt bottnarna svalna helt innan man börjar med toppingen, lägg dom gärna i kylen eller frysen en liten stund innan de ska fyllas och dekoreras så är de lättare att hantera. Glöm inte dra bort bakplåtspappret undertill på delarna. 

Färskost topping och fyllning
Bildkälla: Dessi.se
200 gram rumsvarm philadelphia ost
200 gram rumsvarmt smör
0,5-1 tsk vaniljaroma 
cirka 500 gram florsocker
 1. Vispa ihop ost, smör och vanilj tills det är krämigt, vispa sedan ner florsockret lite i taget ner i smeten, smaka av lite mellan varje påfyllning så ni får den så söt som ni önskar. 
 2. Klicka ut cirka 1 dl fyllning mellan varje lager och täck kakan med ett tunt lager av toppingen. Ställ sedan in kakan i kylen i 1-2 timmar så att alla smulor fastnar i smeten. Detta för att få en så vit tårta som möjligt, utan en massa smul spår. 
 3. Ta sista toppingen och täck toppen och sidorna. 
Täck tårtan med en tårtkupa och ställ kallt minst ett par timmar och gärna över natten, den klarar sig bra i flera dagar då toppingen klarar sig i kylskåp utan att bli dålig fort som grädde lätt kan bli. Det går också bra att förbereda toppingen om man vill, den klarar sig 2-3 dagar i en övertäckt burk i kylen. Dekorera gärna tårtan med en enkel dekor på toppen. Kan tänka mig att 2-3 stora fina röda rosor vore fint till ett bröllop eller årsdagsfirande.

Sen är det bara att vänta in födelsedagsfirande, 
eller vilket annat firande som helst för den delen 
och hoppas att tårtan står kvar orörd i kylen.  

Nom, Nom, Nom!


2 kommentarer:

 1. Bästa och godaste tårtan! :) Vi ska äta den laktosfria ikväll. Tusen tack för all hjälp! <3

  SvaraRadera
 2. Hej! Tänkte bara tacka för receptet! Väldigt gott!! Här är mitt resultat http://pysselbia.blogspot.se/2012/08/red-velvet.html och nu ska jag precis börja baka 5 st till ett dop på lördag. Gottelligott!!

  SvaraRadera