4 juli 2011

Vanilj pyssel

Har väntat på att det ska bli lite bättre väder så att jag kan baka lite maränger och macarons, men just nu är luftfuktigheten tokhög så jag har fått pyssla med lite andra saker. 
Med jämna mellanrum brukar det dyka upp vaniljstänger till specialpris i en av mina närbutiker och jag brukar då bunkra på mig lite. Vanilj kostar lite, men är helt klart en fantastisk smakförstärkare i massor av bakverk. Jag brukar växla mellan fairtrade vaniljsocker, vaniljstänger och vanilj arom på små kuvert. Vaniljsocker är rätt billigt men vanilj arom och vaniljstänger kan kosta en slant, cirka 8-20 kronor per baksats. Så jag har funderat rätt länge på om jag inte skulle kunna göra en vanilj arom hemma. Jag hittade en jättebra guide här på noveleats, en amerikansk blogg som specialiserat sig på vegan recept. Så jag begav mig iväg till systembolaget och köpte in lite aromvirke.


Det jag har läst om just vanilj extrakt är att när vaniljen dragit i spriten ett par veckor så tonas alkoholsmaken ner extremt mycket. Den lilla mängd som behövs i en sats med kakor till exempel ska inte ge smak av alkohol. Jag valde rom som en spritbas och vodka i den andra, utvärdering kommer om sex veckor för att se om det var någon skillnad.  Tänkte att småflaskorna vore kul att ge bort som presenter och värdinna gåva i stället för blomma._____________________________________________________


Här kommer mina versioner på Noveleats Vanilj Extrakt.


Flaska & snöre från Lagerhaus .
Vaniljextrakt med rom bas:
4-5 bourbon vaniljstänger
350 ml rom, jag valde Ron Barceló
1 flaska eller burk med tätt lock 1. Skär med en vass kniv från mitten på vaniljstången och fortsätt ut till änden, sätt tillbaka kniven i mitten och skär i motsatt riktning, men inte hela vägen ut. Lämna cirka en cm så stången ser ut som ett V. 
 2. Skrapa ur stångens frön och fånga upp dom med kniven. Skrapa av dom mot vaniljstången och pilla ner alltihop i flaskan eller burken. 
 3. Repetera steg 1-2 med de kvarvarande stängerna.
 4. Häll över rom i flaskan med en tratt så att alla vaniljstänger täcks helt. 
 5. Låt stå att dra i cirka 6 veckor, skaka lite på behållaren då och då.
 6. Sen är den färdig att användas till kakor, muffins, drinkar och en massa annat gott. 
_____________________________________________________

Vaniljextrakt med vodka bas:
2,5 bourbon vaniljstänger
5 miniflaskor vodka, jag valde Absolut Five
 1. Dela först vaniljstängerna i fem halvor, skär med en vass kniv en cm in på vaniljstången och fortsätt ut till änden, så stången ser ut som ett V. 
 2. Skrapa ur stångens frön och fånga upp dom med kniven. Skrapa av dom mot vaniljstången och pilla ner alltihop i en av flaskorna.
 3. Repetera steg 1-2 med de kvarvarande flaskorna.
 4. Låt stå att dra i cirka 6 veckor, skaka lite på behållaren då och då.
 5. Sen är den färdig att användas till kakor, muffins, drinkar och en massa annat gott. 
Ska bli så kul att se om 6 veckor om det smakar som den köpta, den kostar en slant att göra, men priset är mycket lägre än om man skulle köpa motsvarande mängd i butik. Är också en klockren present till bak fantaster och andra matintresserade.Hoppas alla får en bra vecka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar