3 augusti 2011

Chokladkolasås...

...är helt rätt nu på sommaren när det inte är säsong för julens goda chokladkolor. 






Supergod chokladig sås som kan serveras till mycket, perfekt när man inte kan välja mellan kolasås och chokladsås. Gör gärna den lite mer vuxen genom att smaksätta med en skvätt god likör eller sprit.


Lyxig chokladkolasås
Blir cirka 3,5 dl sås


50 gram smör
1 dl vispgrädde
0,5 dl ljus sirap
1,5 msk honung
1,5 dl strösocker
1,5 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
(1 msk mandellikör, eller valfri sprit)



  1. Mät upp smör, grädde, sirap och honung i en mindre kastrull, ta en stor kastrull om du vill koka kola. 
  2. Blanda strösocker, kakao och vaniljsocker i en skål och sikta ner det i kastrullen genom en sil för att förhindra klumpar.
  3. Låt koka upp och småkoka på medel värme i cirka 8 min, rör runt lite då och då.
  4. När smeten är färdig, (den ska vara glansig och rinnig) häll över den i en värmetålig skål eller kanna. Blanda eventuellt i likören och låt allt svalna.
  5. Häll eventuellt över i en flaska och servera till glass, frukt eller andra desserter.
Såsen klarar sig bra i kylen ett par dagar om det blir lite över.

Kram!







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar