16 juli 2011

Små rosa mini maränger.



Sommartid (oavsett väder) är högtid för glass, ett måste under heta dagar och fantastisk gott när åskan dånar utanför och regnet håller oss inne. 


Den gamla klassiska banana split desserten och alla andra glass desserter smakar alltid lite godare med krispiga, sega, söta små maränger. Här kommer ett recept som funkar till både stora, mellan och mini maränger, bara ändra tyllen på spritsen och anpassa tiden i ugnen. I detta recept vispas smeten ihop över ett vattenbad, inget krångligt dock, vispa gör man ju ändå. Men lite längre tid tar det, men resultatet blir en fast, fluffig, lätt spritsad och otroligt glansig maräng smet. Detta recept är också mitt bidrag till Månadens sötsak. Det går utmärkt att utesluta hushållsfärg eller byta ut den mot en annan kulör om man vill ha en annan färg på marängerna.


Rosa mini maränger:
Cirka 2-3 plåtar, hur många det blir varierar på storlek.


3 äggvitor
2 dl strösocker
0,5-1 tsk röd hushållsfärg

  1. Sätt ugnen på cirka 95 grader.
  2. Häll upp cirka en halv liter vatten i en kastrull och värm upp på spisen.
  3. Under tiden vattnet blir varmt, häll ner äggvitorna och strösockret i en stor värmetålig vispskål.
  4. Ställ skålen på kastrullen och sänk värmen på plattan till medel värme, vattnet ska inte stormkoka.
  5. Vispa med en elvisp på ganska låg hastighet till en början, när smeten börjar bli helt vit så är det dags att gasa upp till max hastighet.
  6. Vispa i cirka 8-10 minuter, smeten ska bli seg, fluffig och glansig.
  7. Ta sedan av skålen av värmen och ställ den på en handduk på köksbänken och vispa ytterliggare 5-10 minuter tills smeten är helt sval.
  8. Tillsätt hushållsfärgen och vänd ner med en slickepott, om man vill kan man vända lätt för en marmorerad effekt. Tillsätt gärna mer färg om starkare nyans önskas. 
  9. Fyll en sprits med smeten och spritsa ut små toppar på en plåt med bakplåtspapper, det går också bra att klicka ut smeten med 2 skedar om man saknar en sprits. Marängerna flyter inte ut så mycket, så det går bra att sätta dom ganska tätt.
  10. Sätt in plåtarna i ugnen, det går bra att baka flera plåtar i taget, undvik dock att sätta den översta plåten för högt upp om man vill behålla den fina pastellfärgen. Vid högre temperaturer så kan marängerna få en ljust gul nyans. 
  11. Baka medelstora maränger i cirka 45 minuter, lämna luckan lite på glänt under hela baktiden. Små maränger tar mellan 20-30 minuter och stora runt 60-70 minuter. 
  12. Stäng av värmen men låt gärna marängerna svalna i ugnen med luckan på glänt.
  13. Lägg över marängerna i en lufttät burk eller påse tills det är dags att äta dom.
_____________________________________________________________________



Servera gärna med glass, jordgubbssylt, vispgrädde och strössel i fina skålar.
_____________________________________________________________________

Bildkälla: Sänkdalens Glass på Facebook 


En supergod glass som är relativt ny i frysboxarna är glass från Sänkdalens Gård
De gör sin ekologiska glass främst från egna och närproducerade råvaror. Hur coolt är inte det! Sen att glassen smakar som glass ska smaka, utan en massa luft, onödiga tillsatser och med bra ekologiska råvaror är ju inte fy skam. I min närbutik ligger en liter vaniljglass på cirka 40 kr, helt klart prisvärt. 



Hoppas alla njuter av helgen!








3 kommentarer:

  1. Så fina det blev. Nu vet jag varför mina rosa alltid blir bruna, jag har helt enkelt för hög temperatur, blir ändring på det from nu! Tack för tipset :-)

    SvaraRadera
  2. Tidigare undrade jag också varför mina hemma maränger inte blev så vita och fina som de man köper. Men efter lite googlande kom jag på att jag torkade dom för varmt. Skönt när det kan vara så enkelt att fixa :)

    SvaraRadera
  3. Dom blev super goda!!!!

    SvaraRadera