17 september 2011

Tredje gången gillt...

... resulterade i lite mer än jag räknat med.


Efter mina två turer till Ikea för att köpa deras nya bakmatta Sockerkaka har jag båda gångerna kommit hem tomhänt på grund av att de sålt slut. Men i går fanns de, tredje gången gillt och inte bara bakmattan. I samma serie har de även fått in de sötaste muffinsformar jag någonsin sett. 


De konstiga muffinsplåtarna där inga vanliga pappersformar passar och det faktum att Ikea slutat med mina favorit måttsatser i metall är förlåtet. 


De här formar är en fredsgåva för alla timmar jag svettats över konstiga platta paket och för alla skruvar som brukar bli över i slutet av varje möbelmontering. 

Ja, är man en baknörd så är man!

Tack till Johan, Jenny & Theo för att jag fick följa med er till Ikea!





Formarna invigdes med helgens utflyktsfika.

Äpplemuffins med valnötter
12 muffins.

Ingredienser:
syrliga äpplen
3 msk råsocker 
1 msk citronsaft
1 msk malen kanel

125 gram smör
2 cups (4,8 dl) vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
½ tsk salt
1 cup (2,4 dl) strösocker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker eller 1 tsk extrakt
1 dl hackade valnötter
1 msk mandellikör (kan uteslutas)
½ cup (1,2 dl) mjölk

1-2 msk florsocker till dekor


  1. Skala och kärna ur äpplena och skiva upp i tunna klyftor.
  2. Blanda klyftorna i en skål med råsocker, kanel och citronsaft.
  3. Lägg 12 muffinsformar i en muffinsplåt, eller stadigare formar på en vanlig plåt.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Smält smöret och vispa ihop med strösocker.
  6. Vispa ner äggen, ett i taget.
  7. Vispa ner mjölken, mandellikören och eventuellt extrakt.
  8. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, salt, valnötter och vaniljsocker.
  9. Vispa ner mjölblandningen i smeten och vispa tills det precis blivit en jämn smet.
  10. Fördela smeten i muffinsformarna, tryck ner 2-3 äppelklyftor i varje form och grädda i cirka 25 minuter i mitten av ugnen.
  11. Låt svalna lite och dekorera gärna med lite florsocker.

 


Hoppas alla får en mysig helg!

Kram


1 kommentar:

  1. det är helt okej så länge vi får smaka :) munnen vattnas bara av att läsa om dina bak-tankar :P/ jenny

    SvaraRadera