19 september 2011

Minimacarons med hallonsmak


Ibland så blir det bakning av den mer spontana sorten. 

Dessa macarons är inte resultatet ett sådant tillfälle!

De här har jag planerat, längtat och drömt om sedan jag såg de fina påsarna med torkade små hallon i Saltå Kvarns butik för cirka två veckor sedan. Kakorna blev som små praliner, så smakrika, chokladiga och smälte i munnen. 


Ja, hallonen kostade en slant, men den lilla påsen med ekologiska och varsamt torkade små hallon kommer räcka länge (hoppas jag). 

Jag kan tänka mig att torkade hallon kan vara knepigt att få tag på i normala butiker, men jag har sett att det finns hallonpulver att köpa i vissa hälsokostbutiker. Det skulle nog funka kanoners som ersättning i detta recept. Jag har malt hallonen i min mixer och sen siktat det genom en sil.

Här kommer receptet på mina minimacarons med hallonsmak. Som vanligt har jag den o så talangfulla bak gurun Mia Öhrn att tacka för grundreceptet, och som vanligt med mina egna små justeringar.

Kolla gärna in min lite mer ingående macaronguide med fler tips om man känner sig lite osäker på just macarons.

Kakorna går utmärkt att förbereda ett par dagar innan de fylls med chokladkräm, lägg kakorna i en lufttät burk och de klarar sig utmärkt i rumstemperatur.


Mini macarons med hallonsmak
Cirka 25 dubbla kakor.

110 gram siktat mandelmjöl 
165 gram florsocker
5 gram vaniljsocker
1 msk hallonpulver (mal och sikta torkade hallon)
90 gram rumsvarma äggvitor, cirka 3 stycken
2 msk strösocker
Några droppar röd hushållsfärg om man önskar lite mer intensiv rosa färg.

Eventuellt lite hallonpulver eller de lite grövre hallonfrön som blev över efter siktningen av de torkade hallonen för att pudra över kakorna.

75 gram 70 % choklad, smaksatt med hallon
1 dl vispgrädde (laktosfri funkar toppenbra)

Kakorna:

  1. Sikta upp 110 gram mandelmjöl/malen mandel i en vispskål, väg upp florsocker, vaniljsocker, hallonpulver och blanda det väl med mandeln.
  2. Mätt upp äggvitorna i en ren vispskål och vispa på medel hastighet med en elvisp tills smeten är vit och lite bubblig. Häll i strösockret lite i taget och vispa sedan på högsta hastigheten tills det bildas ett fast blankt skum. Vänd på skålen för att se om den är tillräckligt fast, smeten ska stanna i bunken vid testet.
  3. Häll över de torra ingredienserna över äggvitorna, häll eventuellt i hushållsfärg och vänd ihop med en slickepott till smeten är jämn och blank. Smeten ska vara trögflytande men inte för fast, den ska flyta ut lite när man spritsar ut den på bakplåtspapper. Är den för fast, fortsätt röra runt i smeten tills du når önskad konsistens.
  4. Häll över smeten i en sprits och klicka ut små runda klickar på en plåt med bakplåtspapper. Storleken är lite en smaksak, men jag gillar att göra dem ganska små. Försök framför allt att göra dom så lika i storleken det går.
  5. Pudra över lite hallonpulver eller kärnor över kakorna medan de fortfarande är ny spritsade.
  6. När all smet är ut klickad, låt plåtarna vila, gärna 45-60 min. Detta är för att få den fina lilla foten och den fina skorpan på macarons kakorna.
  7. Sätt på ugnen på 125 grader när det är 10-15 min kvar av vilotiden.
  8. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20-25 min, de ska vara fasta och ha stelnat ordentligt undertill. På min ugn brukar 22 min vara perfekt. 

Chokladkräm:
  1. Häll lite vatten i en mindre kastrull och värm upp på låg till mellanvärme på spisen.
  2. Hacka chokladen och lägg över den i en värmetålig skål.
  3. Häll över vispgrädden i skålen och ställ skålen över kastrullen.
  4. Smält krämen över vattenbadet till smeten är jämn och blank.
  5. Tag skålen från värmen och låt svalna 10-15 min, rör lite då och då.
  6. Häll över smeten i en sprits eller lägg i en bunke med lock och ställ svalt tills den har en lagom konsistens för att bres eller spritsas. Brukar ta 1,5 -2 timmar i kylen.

Macarons med fyllning:
  1. Para ihop kakorna två och två, försök få ungefär lika storlek på lock och botten.
  2. Spritsa eller bred på chokladkrämen på en del och lägg ihop med ett lock på toppen.
  3. Repetera med alla kakorna och lägg i en lufttät burk tills det är dags att äta. Förvara svalt och ät gärna efter att de vilat i ett par timmar eller över natten. De är som godast då.



Hoppas detta regn slutar snart så jag kan baka nya. Kan vara bra att tänka på att det helst ska vara fint väder när man bakar macarons, luftfuktigheten kan spela spratt och göra att kakorna lätt spricker.

Hoppas ni får en bra start på veckan!

Kram


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar