26 september 2011

Passionsmacarons...

...fyllda med minnen från Italien.


Jag tror att de allra flesta som varit i Italien alltid får stunder när man längtar tillbaka. 

Fälten med solrosor, dofterna, landskapen som fastnat i tiden, maten, kulturen och för mig även minnena från Villa Val Lemme i norra Italien.

Mina två bröder, jag och ett helt gäng grabbar åkte dit under sommaren 2005, dels för att semestra, men också för att hälsa på vår kusin som jobbade på godset. Jag ska tillägga att de flesta av grabbarna var och är fortfarande tokiga i fotboll och allt som har med flygande bollar att göra. Så ibland valde jag att slappa runt i det "slott" som vi bodde i för att slippa gå och spela golf eller dylikt. 

En av dagarna så fastnade jag i det stora köket ihop med den svenska kocken som satt och skalade en hel drös med citroner. Pysslig och nyfiken som jag är så frågade jag om vad hon gjorde, svaret var Limoncello. Godset skulle göra sin egen citronlikör för att tappa på flaska och sälja till de som kom och bodde där. Lite smått uttråkad som jag var så frågade jag om jag fick hjälpa till, och blev sedan sittandes halva dagen med att skala färska italienska citroner som sedan skulle "marineras" i riktigt stark sprit. 


Jag måste medge att det troligen var bland det roligaste och mysigaste på hela resan att sitta och prata strunt i ett stort kök med en hög citroner och bara vara. När sedan min kusin kom hem med en flaska av den färdiga drycken mitt i vintern blev jag tokglad. Även fast det gått ett par år sen jag var där, så längtar jag tillbaka. 

Jag hoppas jag får möjligheten att åka dit igen.

Som en liten hyllning till mina minnen från Italien så valde jag att göra en syrlig twist på ett recept från Mia Öhrns senaste bok,  "Macarons, cupcakes, cakepops och andra söta bakverk". Jag har dock gjort en del ändringar, så om ni vill testa originalet får ni köpa eller låna boken.  

Passionsmacarons fyllda med minnen från Italien

Kakorna
Rivet skal från 2 citroner
167 gram florsocker
1 tsk vaniljsocker
110 gram mandelmjöl alternativt, malen, skalad mandel
90 gram rumsvarm äggvita, cirka 3 stycken
1 tsk Limoncello
Eventuellt lite gul hushållsfärg om man önskar gula kakor

Passions och citronkräm
100 gram vit choklad av god kvalitet, jag använde Lindts
20 gram passionsfruktkött, cirka 2 passionsfrukter
15 gram färsk pressad citronsaft
1 tsk Limoncello, kan ersättas med citronsaft
1,5 tsk fast honung
1,5 msk grädde

Kakorna:

1.         Börja med att torka det rivna citronskalet snabbt i ugnen, det tar cirka 20 minuter på cirka 60 grader tills det är som ett torrt pulver.
2.         Sikta sedan upp 110 gram mandelmjöl/malen mandel i en vispskål, väg upp florsocker, vaniljsocker, citronpulvret och blanda det väl med mandeln.
3.         Mätt upp äggvitorna i en ren vispskål och vispa på medel hastighet med en elvisp tills smeten är vit och lite bubblig. Häll i strösockret lite i taget och vispa sedan på högsta hastigheten tills det bildas ett fast blankt skum. Vänd på skålen för att se om den är tillräckligt fast, smeten ska stanna i bunken vid testet.
4.         Häll över de torra ingredienserna över äggvitorna, häll eventuellt i hushållsfärg och Limoncello och vänd ihop med en slickepott till smeten är jämn och blank. Smeten ska vara trögflytande men inte för fast, den ska flyta ut lite när man spritsar ut den på bakplåtspapper. Är den för fast, fortsätt röra runt i smeten tills du når önskad konsistens.
5.         Häll över smeten i en sprits och klicka ut små runda klickar på en plåt med bakplåtspapper. Storleken är lite en smaksak, men jag gillar att göra dem ganska små. Försök framför allt att göra kakorna så lika i storleken det går.
6.         När all smet är ut klickad, låt plåtarna vila, gärna 45-60 min. Detta är för att få den fina lilla foten och den fina skorpan på macarons kakorna.
7.         Sätt på ugnen på 125 grader när det är 10-15 min kvar av vilotiden.
8.         Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20-25 min, de ska vara fasta och ha stelnat ordentligt undertill. På min ugn brukar 22 min vara perfekt

Passions och citronkräm:
1.         Mixa gärna köttet från de 2 passionsfrukterna i en mixer och sila sedan så man får som en lite tjockare juice.

2.         Häll lite vatten i en mindre kastrull och värm upp på låg till mellanvärme på spisen.
3.         Hacka chokladen och lägg över den i en värmetålig skål.
4.         Mät upp och häll över vispgrädde, passionssaften, citronsaft, Limoncello och honung i skålen och ställ skålen över kastrullen.
5.         Smält krämen över vattenbadet till smeten är jämn.
6.         Tag skålen från värmen och låt svalna 10-15 min, rör lite då och då.
7.         Häll över smeten i en sprits eller lägg i en bunke med lock och ställ svalt tills den har en lagom konsistens för att bres eller spritsas. Brukar ta 1,5 -2 timmar i kylen.

Macarons med fyllning:
1.         Para ihop kakorna två och två, försök få ungefär lika storlek på lock och botten.
2.         Spritsa eller bred på krämen på en del och lägg ihop med ett lock på toppen.
3.         Repetera med alla kakorna och lägg i en lufttät burk tills det är dags att äta. Förvara svalt och ät gärna efter att de vilat i ett par timmar eller över natten. Jag tycker de är som godast då.
Jag har även fixat ihop en liten mall som man kan lägga under bakplåtspappret för att få jämn storlek på kakorna. Man kan hitta en pdf fil här, bara att skriva ut två stycken och tejpa ihop.

Kram!
    


1 kommentar:

  1. Ser riktigt smarrigt ut, måste testa baka macarons någon gång! :)

    SvaraRadera