30 augusti 2011

En dag för fantastiska cookies

Idag har det varit en sådär lite lagom seg dag. Regnet utanför har nog fått fler än jag att vilja krypa ner under en varm filt och bara kolla filmer hela dagen. Dagar som dessa kan det vara skönt att fixa ihop något snabbt, sött och fantastiskt gott. En klassisk favorit i de flesta amerikanska hem, amerikanska chocolate chip cookies. Krispiga i kanten och lagom sega i mitten, laddade med choklad och nötter. Perfekta tilltugget mellan filmerna och gärna i sällskap av ett stort glas kall mjölk. 


Snabbt och lätt som attan går det, allt som behövs är ingredienserna, en köksvåg, en vispskål, en elvisp och 10-15 minuter i arbetstid. I och med att månadens tema för "Månadens sötsak" hos Söta Saker är "Lättlagat" så bidrar jag med detta recept. 


Om man bara vill baka av en plåt så går det bra att frysa in bollar av resten av degen, bara att tina lite och sen baka av när man vill. 


Amerikanska cookies
Cirka 15-18 st

125 gram smör

100 gram strösocker
110 gram farinsocker strö
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
190 gram vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
(2 tsk rom eller till exempel mandellikör)
1 nypa salt

     125 gram valfria favoritnötter, M&Ms eller nonstop

175 gram chokladknappar eller hackad mörk choklad



  1. Värm ugnen till 175 grader Celsius
  2. Väg upp smöret i en vispskål och stoppa in i micron, kör 10 sekunder på högsta effekt.
  3. Mät upp socker och farinsocker i smörskålen, häll i spriten och vispa ihop tills allt är väl blandat.
  4. Vispa ner ägget.
  5. Blanda mjöl, bikarbonat, salt, choklad, vaniljsocker och nötter och blanda ner det i smörsmeten. Vispa till smeten är jämnt fördelad, inte mer.
  6. Klicka ut på en bakplåtsklädd plåt, gärna med en glasskopa. Rulla snabbt ihop till bollar och tryck till lätt med handflatan på varje bit. De flyter ut en hel del, så det brukar vara lagom att grädda 9 stycken på varje plåt. Om du vill spara och frysa ner degbollar, gör samma sak, men lägg ner bollarna i en burk.
  7. Baka av i mitten av ugnen i cirka 10-12 min, kanterna ska vara ljust bruna.
  8. Låt kakorna svalna på plåten, servera helst samma dag eller frys in i en lufttät behållare.





Imorgon bär det av till Saltå kvarn med jobbarkompisarna, vi ska ut på lite studiebesök och inspirationsjakt. Vi tar även en sväng till Kulturhuset i Ytterjärna, ska bli kul och intressant att komma iväg och se lite nytt.

Jag har också hunnit med att peta ihop en liten spotifylista jag ska njuta av på bussen imorgon. Det är konstigt det där med musik, jag växlar låtar lite efter årstid.

Sommarlåtarna funkar inte riktigt längre.

Kram







1 kommentar:

  1. Ååååh! Gud! Hade gett väldigt mycket för att få burra ner mig i soffan med en varm filt och cookies en dag som den här.

    SvaraRadera