9 augusti 2011

Saftig liten mandelkaka

I helgen var jag ute på landet, det var mys hemma hos mamma med grillning, födelsedagsfirande och loppis besök.

Min mamma bor bara 5 min ifrån den gigantiska loppisen i Fornåsa som ligger i den gamla kvarnen. Den är rätt hysterisk, här snackar vi prylar i kubik från golv till tak, tajta gångar och hyllmeter efter hyllmeter med prylar. Här är det lite svårt att bara strosa och kolla efter fynd som man kanske behöver. 


Ett tips är att tänk efter innan vad du kan behöva, skriv ner på en lapp, och börja leta. Med 95% säkerhet så finns det du behöver här, var dock inte rädd för att fråga efter vägvisning, ägaren har rätt bra koll på det mesta och våga pruta.


Jag är lite av en stammis där eftersom min mamma bor så nära, så jag hittar rätt bra och brukar alltid hitta lite fynd. I lördags kom jag bland annat hem med två söta matchande bakformar som kommer passa perfekt till våningskakor. 


Så idag chansade jag lite med ett gammalt recept jag hittade på David Lebovitz hemsida på en otroligt saftig och god mandelkaka. I originalet använder David mandelmassa i smeten, jag har dock anpassat den lite och bytt ut mandelmassan mot Lidls malda mandel och lite mer strösocker. 



Jag har delat originalreceptet i 3 delar för att passa min lilla söta form, och kakan är lagom till 3-4 portioner. Receptet är mest i gram, det blev för konstiga volymmått när jag delade receptet, så en våg är nästan ett måste här. Annars är kakan väldigt enkel att göra, behövs inte ens elvisp.


Mini mandelkaka
3-4 portioner i en kakform med 15 cm i diamanter.


125 gram strösocker
40 gram malen mandel, eller mandelmjöl
50 gram vetemjöl special
75 gram smör
1/2 tsk bakpulver
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
1 msk mandellikör 
2 ägg


Till formen
2 msk smör
1/2 dl ströbröd
1 bakplåtspapper

  1. Sätt ugnen på cirka 160 grader.
  2. Smörj in formen med smör och klipp till en rundel av bakplåtspappret som har samma mått som botten på kakformen. 
  3. Lägg ner rundeln i formen och smörj in pappret med smör, bröa hela formen med ströbröd. Pappret gör att kakan släpper lättare, den kan lätt fastna i botten annars.
  4. Smält 75 gram smör. 
  5. Vispa ihop strösocker och malen mandel i en vispskål och vispa ner smöret.
  6. Vispa ner äggen, ett i taget och häll i mandellikören. 
  7. Väg upp mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker i en skål och rör runt så allt blandas. 
  8. Vispa ner mjölblandningen i smeten och vispa ihop tills det är en jämn smet, vispa inte för mycket.
  9. Häll upp smeten i bakformen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 min. 
  10. Toppen blir mörkt brun, men om man tycker den blir lite för brun, täck med lite aluminium folie efter cirka 15-20 min av baktiden. 
  11. Kakan är klar när smeten har stannat, har fått mörkbrun färg och en provsticka kommer ut ren.
  12. Låt kakan svalna helt i formen innan den tas ut, pudra gärna över lite kanel och strösocker, eller bara lite florsocker.
Kakan är god som den är, men servera gärna med lite vispad grädde och färska bär till. Den klarar sig bra övertäckt i rumstemperatur upp till 2-3 dagar och funkar toppen att frysa in ett par veckor om så önskas. 


Kram












4 kommentarer:

  1. Hej!

    Tänkte fråga i vilken Lidl man kan köpa mandelmjöl, för jag har inte hittat det i min affär (bor i Stockholm)?

    Tack i förväg!

    SvaraRadera
  2. Jag bor i Linköping, och de två Lidl i mitt närområde har det i sitt sortiment. Jag har hört att vissa Lidl inte säljer det, kan vara värt att fråga om de kan ta in det. Om du inte får tag på mandelmjöl kan du ersätta det med 80 gram 50/50 mandelmassa, ta lite mindre socker i smeten då. Det räcker då med 85 gram strösocker i och med att mandelmassan har 50% sockerinnehåll. Hoppas det går bra!

    SvaraRadera