18 juni 2011

Jordgubb & Rabarber Cupcakes


Muffinsformarna är från Lagerhaus.



Cupcakes är en solklar favorit, oerhört lätta att variera, goda, fina och alltid uppskattade.

Jag har länge hållit mig till ett muffins recept, helt enkelt för att det är så enkelt, gott och de blir alltid höga och fina.

Original receptet jag inspirerats av här är från Boken Martha Stewart's Baking Handbook. En av mina bekännelser är att jag tycker det är kul att sitta och översätta engelska och amerikanska recept till svenska. Marthas bok är en av mina favorit bakböcker, främst för att hämta idéer, men såklart också tips och recept. 

Men jag brukar försvenska ingredienserna och ibland ändrar jag lite på måtten här och där.

En favorit som jag brukar baka varje sommar är jordgubb och rabarber muffins med kardemumma. De är otroligt goda. Ett litet tillägg som jag ibland brukar göra för att få muffinsarna ännu saftigare och lite högre är att mosa ner en väl mogen banan i smeten. Men gillar man inte banan så går det lika bra att utesluta. 

Mia Öhrns recept på frosting är också en solklar favorit, inte för söt och helt perfekt i konsistensen. Jag har gjort en personlig smaksättning, men i stora drag är receptet hennes.

Passa på att baka med jordgubbarna nu när torghandlarna pressat priserna på de färska.

________________________________________________________________

Jordgubb & Rabarber Muffins


Precis nygräddade, utan frosting.



12 muffins.
Ingredienser:
3-5 Stycken stora färska Jordgubbar
2 Stjälkar Rabarber
2 msk Socker, 1 tsk Nystött Kardemumma

115 gram Smör
2 cups (4,8 dl) Vetemjöl
1 ½ tsk Bakpulver
½ tsk Salt
1 cup (2,4 dl) Strösocker
2 Ägg
2 tsk Vaniljsocker eller 1 tsk extrakt
1 Mogen mosad Banan
½ cup (1,2 dl) Mjölk
  1. Dela varje jordgubbe i 4 bitar och skär ner rabarberstjälkarna i 1,5 cm långa bitar.
  2. Lägg rabarber bitarna i en skål med sockret och kardemumman.
  3. Lägg 12 muffinsformar i en muffinsplåt, eller stadigare formar på en vanlig plåt.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Smält smör och vispa ihop med strösocker, jag gillar att använda en vanlig ballongvisp i det här receptet.
  6. Vispa ner ägg, ett i taget.
  7. Vispa ner mjölken, den mosade bananen och eventuellt extrakt.
  8. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker.
  9. Vispa ner mjölblandningen i smeten och vispa tills det precis blivit en jämn smet.
  10. Fördela smeten i muffinsformarna, tryck ner jordgubbsbitarna och rabarberbitarna och grädda i cirka 25 minuter.
  11. Låt svalna helt innan de dekoreras med frosting och färska jordgubbar.





Mia Öhrns Fantastiska Frosting.

Ingredienser:
0,5 dl Florsocker
2-3 Stycken väl mosade färska jordgubbar
200 g Färskost (Philadelphia eller liknande)
4 msk Vispgrädde
1 tsk Vaniljsocker
0,5 tsk Nystötta Kardemummakärnor
Jordgubbar och eventuellt lite strössel till dekorering.
  1. Rör ner florsocker, vaniljsocker, de mosade jordgubbarna och kardemumman i färskosten.
  2. Tillsätt vispgrädden och vispa fluffigt med elvisp.
  3. Spritsa frostingen på muffins eller bred ut på en kaka.
  4. Dekorera varje muffins med frosting, jordgubbar och strössel. 


 Hoppas ni har en bra helg!




3 kommentarer:

  1. Både ser och låter fantastiskt gott :-)

    SvaraRadera
  2. gud så gott! smakar det mycket banan eller känner man rabarbern bra? försöker hitta ett bra muffinsrecept med rabarber nämligen :)

    SvaraRadera
  3. Man kan ana banansmaken, men den smakar mycket rabarber :)

    Och det går bra att utesluta bananen helt om man vill.

    SvaraRadera