29 juni 2011

Årets midsommartårta

I vår familj kan det vara lite knepigt att baka till alla, några är allergiska mot nötter, några mot mjölkprotein och några äter LCHF kost.


Så den här midsommaren blev det två tårtor, så att alla kunde få äta lite gott under tårtfirandet på midsommarafton. Till de som inte tål nötter så blev det en klassisk gräddtårta med jordgubbar och jordgubbssylt och LCHF:arna fick äta jordgubbar med grädde.


Min syster tål inte vissa sorters mjölkprotein, och därför har hon väldigt sällan möjlighet att äta klassiska tårtor. Rulltårtor går bra, men det är roligt med variation, oavsett om man är allergisk eller inte.


Så jag satte igång och tänkte och funderade på vad jag skulle kunna fixa ihop som en klassisk tårta men ändå utan klassiska mjölkprodukter. Resultatet blev en hasselnötsbotten och en hasselnötsmarängbotten med choklad, varvad med jordgubbar och laktosfri grädde (vissa sorter tål hon, men inte alla).  Den här tårtan passar även gluten allergiker då den är helt utan mjöl. Den är också smidig att förbereda då bottnarna går bra att baka flera dagar i förväg.


Tårtan blev supergod, och allt gick åt i ett nafs. Hasselnötsbotten blev lite seg och krispig på samma gång, och ihop med den krispiga marängen blev den fantastiskt god. Den kommer bli en framtida klassiker i vår familj!



Min hasselnötstårta med jordgubbar och grädde.

Till hasselnötsbotten:
200 gram Hasselnötter med skal.
200 gram Florsocker
1 tsk Äkta Vaniljsocker
3 st Äggvitor

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Mal nötterna fint i en mandelkvarn, mixer funkar i nödfall, men kakan flyter ut och blir inte lika härlig i konsistensen.
  3. Blanda de finmalda hasselnötterna med florsocker och vaniljsocker. 
  4. Vispa äggvitorna i en ren visp skål tills smeten blir fast och glansig i konsistensen, skålen ska gå att vända upp och ner och smeten ska stanna kvar.
  5. Häll över nötblandningen över äggvitorna och vänd ner till en jämn smet.
  6. Rita upp en cirkel på ett bakplåtspapper, cirka 23 cm i diameter, jag använde en bakform som mall.
  7. Klicka ut smeten i mitten av cirkeln och bred ut den mot kanterna och jämna till så den är jämn tjock.
  8. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter, den blir svagt gyllene och fast på ytan.
  9. Låt svalna och förvara i en plastpåse tills ihop monteringen. Den klarar sig bra upp till 4-5 dagar i rumstemperatur, önskar man längre förvaring så går den bra att frysa.

Till hasselnötsmarängbotten.
3 äggvitor
2 dl strösocker
1 dl hasselnötter
100 gram mörk choklad gärna runt 70% (mjölkfri)

  1. Mal eller mixa nötterna fint och ställ åt sidan. Hacka chokladen och lägg i en värmetålig skål
  2. Sätt ugnen på 100 grader.
  3. Rita upp en cirkel på ett bakplåtspapper, cirka 23 cm i diameter.
  4. Häll upp lite vatten i en kastrull, ställ den på en varm platta och tag fram en ren värmetålig vispskål.
  5. Mät upp socker och äggvita i vispskålen och ställ den över kastrullen med det varma vattnet.
  6. Vispa med en elvisp till smeten är blank, seg och fluffig. Det tar cirka 10 minuter med elvisp.
  7. Tag skålen av värmen och ställ skålen med chokladen över kastrullen. Låt den smälta under tiden marängen vispas sval. 
  8. Vispa marängsmeten i 3-5 minuter till, så smeten svalnar ordentligt.
  9. Rör ner de malda hasselnötterna och rör till en jämn smet, häll över den smälta chokladen och vänd 2-3 varv så den blir lite marmorerad. 
  10. Klicka ut smeten i mitten av cirkeln på bakplåtspappret och bred ut till en jämn tjock cirkel.
  11. Grädda i mitten av ugnen i cirka 2-3 timmar, lite beroende på luftfuktighet och ugn. Låt den gärna svalna i ugnen efter den stängts av. 
  12. Botten klarar sig i plastpåse länge, upp till 2-3 veckor innan ihop monteringen. 
Till dekor och fyllning:
1 liter Färska jordgubbar eller andra bär och frukter som är i säsong.
2,5-3 dl Vispgrädde (laktosfri)

  1. Förbered gärna vispgrädden och frukten innan om man vill förbereda. Men vänta gärna med att montera tårtan till cirka 1 timme innan servering för att behålla bottnarnas konsistens.
  2. Skiva bären och vispa grädden till önskad fasthet, spara gärna några bär hela till dekoreringen på toppen av tårtan.
  3. Lägg upp hasselnötsbotten på ett fat, bred ut hälften av grädden och toppa med bär.
  4. Lägg på marängbotten och bred ut den sista grädden och dekorera med de sista bären.
  5. Klart!

Har anmält min tårta till Kryddburkens tävling för midsommartårtor, så väntade in den innan jag publicerade receptet här. Min tårta kanske inte den finaste, men den är bland de godaste.

Snart är det dags för "Fruntimmersveckan" också, undrar hur många tårtor det bakas i landet under den veckan. Ska bli kul att följa alla bloggar och se.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar