13 november 2011

Kryddiga adventsmacarons

Hoppas alla har en mysig fars dag och firar era pappor riktigt ordentligt!

Här hemma börjar det smått smita in lite julstämning med ett fint nytt våningsfat från Lagerhaus, lite ljusslingor och en massa levande ljus. 

Det börjar också bli dags att förbereda lite för decembers mysiga adventsfika stunder, de gamla klassikerna lussebullar och pepparkakor är såklart i topplistan vad gäller fikabröd till advent. 

Men jag testade en liten egen lite lyxigare variant på pepparkakor, pepparkaksmacarons med choklad och lingonkräm.



Resultatet blev helt fantastiskt och jag försöker att låta bli att äta upp hela asken med de små läckerheterna innan det bär iväg till pysselkväll lite senare. 

Den tokfina kakburken är köpt på en loppis i centrala Borensberg,
tack och lov att mamma såg den längst upp på en hylla.


Pepparkaksmacarons med choklad & lingonkräm

Kakorna
167 gram florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk pepparkakskryddor
110 gram mandelmjöl alternativt, malen, skalad
mandel
90 gram rumsvarm äggvita, cirka 3 stycken
2 msk strösocker
2 tsk mandellikör

Choklad och lingonkräm
100 gram mörk choklad med lingon smak, jag använde Anton Bergh Lingonberry
1,5 dl vispgrädde

Kakorna:
1. Sikta upp 110 gram mandelmjöl/malen mandel i en vispskål, väg upp florsocker, vaniljsocker, pepparkakskryddor och blanda det väl med mandeln.
2. Mätt upp äggvitorna i en ren vispskål och vispa på medel hastighet med en elvisp tills smeten är vit och lite bubblig. Häll i strösockret lite i taget och vispa sedan på högsta hastigheten tills det bildas ett fast blankt skum. Vänd på skålen för att se om den är tillräckligt fast, smeten ska stanna i bunken vid testet.
3. Häll över de torra ingredienserna, och mandellikören över äggvitorna och vänd ihop med en slickepott till smeten är jämn och blank.
4. Smeten ska vara trögflytande men inte för fast, den ska flyta ut lite när man spritsar ut den på bakplåtspapper. Är den för fast, fortsätt röra runt i smeten tills du når önskad konsistens.
5. Häll över smeten i en sprits och klicka ut små runda klickar på en plåt med bakplåtspapper. Storleken är lite en smaksak, men jag gillar att göra dem ganska små. (Om man vill ha lite vägledning finns en mall under min pysselflik man kan skriva ut.) Försök framför allt att göra kakorna så lika i storleken det går.
6. När all smet är ut klickad, låt plåtarna vila, gärna 45-60 min. Detta är för att få den fina lilla foten och den fina skorpan på macarons kakorna.
7. Sätt på ugnen på 125 grader när det är 10-15 min kvar av vilotiden.
8. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20-25 min, de ska vara fasta och ha stelnat ordentligt undertill. På min ugn brukar 22 min vara perfekt.


Macarons med fyllning:
1. Para ihop kakorna två och två, försök få ungefär lika storlek på lock och
botten.
2. Spritsa eller bred på krämen på en del och lägg ihop med ett lock på toppen.
3. Repetera med alla kakorna och lägg i en lufttät burk tills det är dags att äta.
Förvara svalt och ät gärna efter att de vilat i ett par timmar eller över natten. Jag
tycker de är som godast då.

Mer vintrigt och juligt kan det knappast bli, dessa kommer jag göra igen!



Detta recept blir också mitt bidrag till månadens sötsak

Kramis!








6 kommentarer:

  1. Såå gottt.. De blev jättefina!! fin recept du har!! Jag lägger till din blogg i min favoritlista..

    SvaraRadera
  2. Åh, kul att du gillade receptet. Måste erkänna att det varit ganska tomt på bloggen sista 2 veckorna, för jag har nästan bara bakat dessa. Alla som jag bjudit blir helt lyriska över dom.

    Lägger till din blogg i min lista också, den är superfin :)

    SvaraRadera
  3. Jättefina! Och det låter som att de smakar väldigt gott också .... :)

    SvaraRadera
  4. Vad gott det låter! :) Måste testas, men är det ett måste med mandellikören eller kan man låta bli den?

    SvaraRadera
  5. Man kan låta bli mandellikören om man inte har det hemma :)

    SvaraRadera
  6. Vad fina! Och goda verkar de också...

    SvaraRadera