28 september 2011

Inköpstips!

Såg precis att Lagerhaus fått in lite höstnyheter, bland annat denna mini muffinsplåt för 79 riksdaler. Den är för övrigt betydligt mycket billigare pris än den jag har hemma, men men.

Det är ju tokbra för alla andra!


Bildkälla: lagerhaus.se

Hade bra, kramis!


26 september 2011

Passionsmacarons...

...fyllda med minnen från Italien.


Jag tror att de allra flesta som varit i Italien alltid får stunder när man längtar tillbaka. 

Fälten med solrosor, dofterna, landskapen som fastnat i tiden, maten, kulturen och för mig även minnena från Villa Val Lemme i norra Italien.

Mina två bröder, jag och ett helt gäng grabbar åkte dit under sommaren 2005, dels för att semestra, men också för att hälsa på vår kusin som jobbade på godset. 



Jag ska tillägga att de flesta av grabbarna var och är fortfarande tokiga i fotboll och allt som har med flygande bollar att göra. Så ibland valde jag att slappa runt i det "slott" som vi bodde i för att slippa gå och spela golf eller dylikt. 

En av dagarna så fastnade jag i det stora köket ihop med den svenska kocken som satt och skalade en hel drös med citroner. Pysslig och nyfiken som jag är så frågade jag om vad hon gjorde, svaret var Limoncello. Godset skulle göra sin egen citronlikör för att tappa på flaska och sälja till de som kom och bodde där. Lite smått uttråkad som jag var så frågade jag om jag fick hjälpa till, och blev sedan sittandes halva dagen med att skala färska italienska citroner som sedan skulle "marineras" i riktigt stark sprit. 


Jag måste medge att det troligen var bland det roligaste och mysigaste på hela resan att sitta och prata strunt i ett stort kök med en hög citroner och bara vara. När sedan min kusin kom hem med en flaska av den färdiga drycken mitt i vintern blev jag tokglad. Även fast det gått ett par år sen jag var där, så längtar jag tillbaka. 

Jag hoppas jag får möjligheten att åka dit igen.

Som en liten hyllning till mina minnen från Italien så valde jag att göra en syrlig twist på ett recept från Mia Öhrns senaste bok,  "Macarons, cupcakes, cakepops och andra söta bakverk". Jag har dock gjort en del ändringar, så om ni vill testa originalet får ni köpa eller låna boken.  

Passionsmacarons fyllda med minnen från Italien

Kakorna
Rivet skal från 2 citroner
167 gram florsocker
1 tsk vaniljsocker
110 gram mandelmjöl alternativt, malen, skalad mandel
90 gram rumsvarm äggvita, cirka 3 stycken
1 tsk Limoncello
Eventuellt lite gul hushållsfärg om man önskar gula kakor

Passions och citronkräm
100 gram vit choklad av god kvalitet, jag använde Lindts
20 gram passionsfruktkött, cirka 2 passionsfrukter
15 gram färsk pressad citronsaft
1 tsk Limoncello, kan ersättas med citronsaft
1,5 tsk fast honung
1,5 msk grädde

Kakorna:

1.         Börja med att torka det rivna citronskalet snabbt i ugnen, det tar cirka 20 minuter på cirka 60 grader tills det är som ett torrt pulver.
2.         Sikta sedan upp 110 gram mandelmjöl/malen mandel i en vispskål, väg upp florsocker, vaniljsocker, citronpulvret och blanda det väl med mandeln.
3.         Mätt upp äggvitorna i en ren vispskål och vispa på medel hastighet med en elvisp tills smeten är vit och lite bubblig. Häll i strösockret lite i taget och vispa sedan på högsta hastigheten tills det bildas ett fast blankt skum. Vänd på skålen för att se om den är tillräckligt fast, smeten ska stanna i bunken vid testet.
4.         Häll över de torra ingredienserna över äggvitorna, häll eventuellt i hushållsfärg och Limoncello och vänd ihop med en slickepott till smeten är jämn och blank. Smeten ska vara trögflytande men inte för fast, den ska flyta ut lite när man spritsar ut den på bakplåtspapper. Är den för fast, fortsätt röra runt i smeten tills du når önskad konsistens.
5.         Häll över smeten i en sprits och klicka ut små runda klickar på en plåt med bakplåtspapper. Storleken är lite en smaksak, men jag gillar att göra dem ganska små. Försök framför allt att göra kakorna så lika i storleken det går.
6.         När all smet är ut klickad, låt plåtarna vila, gärna 45-60 min. Detta är för att få den fina lilla foten och den fina skorpan på macarons kakorna.
7.         Sätt på ugnen på 125 grader när det är 10-15 min kvar av vilotiden.
8.         Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20-25 min, de ska vara fasta och ha stelnat ordentligt undertill. På min ugn brukar 22 min vara perfekt

Passions och citronkräm:
1.         Mixa gärna köttet från de 2 passionsfrukterna i en mixer och sila sedan så man får som en lite tjockare juice.

2.         Häll lite vatten i en mindre kastrull och värm upp på låg till mellanvärme på spisen.
3.         Hacka chokladen och lägg över den i en värmetålig skål.
4.         Mät upp och häll över vispgrädde, passionssaften, citronsaft, Limoncello och honung i skålen och ställ skålen över kastrullen.
5.         Smält krämen över vattenbadet till smeten är jämn.
6.         Tag skålen från värmen och låt svalna 10-15 min, rör lite då och då.
7.         Häll över smeten i en sprits eller lägg i en bunke med lock och ställ svalt tills den har en lagom konsistens för att bres eller spritsas. Brukar ta 1,5 -2 timmar i kylen.

Macarons med fyllning:
1.         Para ihop kakorna två och två, försök få ungefär lika storlek på lock och botten.
2.         Spritsa eller bred på krämen på en del och lägg ihop med ett lock på toppen.
3.         Repetera med alla kakorna och lägg i en lufttät burk tills det är dags att äta. Förvara svalt och ät gärna efter att de vilat i ett par timmar eller över natten. Jag tycker de är som godast då.




Jag har även fixat ihop en liten mall som man kan lägga under bakplåtspappret för att få jämn storlek på kakorna. Man kan hitta en pdf fil här, bara att skriva ut två stycken och tejpa ihop.





Kram!




    


25 september 2011

Ny kompis i kokvrån!

Jag har köpt en ny liten kompis till min kokvrå. 

Ja, jag har länge suktar efter en KitchenAid att förgylla tillvaron med. 
Men jag vet också att jag inte har råd med en som min ekonomi ser ut idag, hur fina de än är.

Så gissa om jag blev glad när en av mina jobbarkompisar tipsade mig om en liten röd köksmaskin som låg ute på Blocket för en 500 lapp. Jag skickade ett e-post meddelande snabbt som tusan, och 4 timmar senare var jag stolt ägare till en nästan ny Bosch MUM46R1




Röd, smidig och precis lagom till mina bak projekt. 

Bildkälla: myfavoritethings.se

Det följde med tre olika munstycken och en grönsaksskärare. Den sistnämnda hamnade i förrådet då jag hellre använder min vanliga hushålls assistent för att skiva grönsaker. Har testat maskinen till en rad olika saker nu och den har funkat till både bröddeg, kakdeg och maräng än så länge. 

Enda nackdelarna med den är att det kan vara lite trixigt att få fast skålen ibland om munstycket sitter i ett olämpligt läge och att den kanske inte är aktuell om man vill köra stora degsatser. Men för mitt lilla singelhushåll så passar den ypperligt till den dagen jag har råd med en KitchenAid.

Imorgon är det ny vecka och jag har ganska många roliga saker att se fram emot. 

Det behövs efter veckan som varit kan jag lova.

Kram



23 september 2011

Desperat läge!

Bildkälla: aveny.se/juliette




Ja, vad ska man säga?
Mitt liv är rätt körigt för tillfället.
Alla goda tankar och godsaker mottages desperat.


Tack Virginia för hjälpen på jobbet idag, 
och tack mamma för hjälpen med handlingen.

Kram


19 september 2011

Minimacarons med hallonsmak


Ibland så blir det bakning av den mer spontana sorten. 

Dessa macarons är inte resultatet ett sådant tillfälle!

De här har jag planerat, längtat och drömt om sedan jag såg de fina påsarna med torkade små hallon i Saltå Kvarns butik för cirka två veckor sedan. Kakorna blev som små praliner, så smakrika, chokladiga och smälte i munnen. 


Ja, hallonen kostade en slant, men den lilla påsen med ekologiska och varsamt torkade små hallon kommer räcka länge (hoppas jag). 

Jag kan tänka mig att torkade hallon kan vara knepigt att få tag på i normala butiker, men jag har sett att det finns hallonpulver att köpa i vissa hälsokostbutiker. Det skulle nog funka kanoners som ersättning i detta recept. Jag har malt hallonen i min mixer och sen siktat det genom en sil.

Här kommer receptet på mina minimacarons med hallonsmak. Som vanligt har jag den o så talangfulla bak gurun Mia Öhrn att tacka för grundreceptet, och som vanligt med mina egna små justeringar.

Kolla gärna in min lite mer ingående macaronguide med fler tips om man känner sig lite osäker på just macarons.

Kakorna går utmärkt att förbereda ett par dagar innan de fylls med chokladkräm, lägg kakorna i en lufttät burk och de klarar sig utmärkt i rumstemperatur.


Mini macarons med hallonsmak
Cirka 25 dubbla kakor.

110 gram siktat mandelmjöl 
165 gram florsocker
5 gram vaniljsocker
1 msk hallonpulver (mal och sikta torkade hallon)
90 gram rumsvarma äggvitor, cirka 3 stycken
2 msk strösocker
Några droppar röd hushållsfärg om man önskar lite mer intensiv rosa färg.

Eventuellt lite hallonpulver eller de lite grövre hallonfrön som blev över efter siktningen av de torkade hallonen för att pudra över kakorna.

75 gram 70 % choklad, smaksatt med hallon
1 dl vispgrädde (laktosfri funkar toppenbra)

Kakorna:

  1. Sikta upp 110 gram mandelmjöl/malen mandel i en vispskål, väg upp florsocker, vaniljsocker, hallonpulver och blanda det väl med mandeln.
  2. Mätt upp äggvitorna i en ren vispskål och vispa på medel hastighet med en elvisp tills smeten är vit och lite bubblig. Häll i strösockret lite i taget och vispa sedan på högsta hastigheten tills det bildas ett fast blankt skum. Vänd på skålen för att se om den är tillräckligt fast, smeten ska stanna i bunken vid testet.
  3. Häll över de torra ingredienserna över äggvitorna, häll eventuellt i hushållsfärg och vänd ihop med en slickepott till smeten är jämn och blank. Smeten ska vara trögflytande men inte för fast, den ska flyta ut lite när man spritsar ut den på bakplåtspapper. Är den för fast, fortsätt röra runt i smeten tills du når önskad konsistens.
  4. Häll över smeten i en sprits och klicka ut små runda klickar på en plåt med bakplåtspapper. Storleken är lite en smaksak, men jag gillar att göra dem ganska små. Försök framför allt att göra dom så lika i storleken det går.
  5. Pudra över lite hallonpulver eller kärnor över kakorna medan de fortfarande är ny spritsade.
  6. När all smet är ut klickad, låt plåtarna vila, gärna 45-60 min. Detta är för att få den fina lilla foten och den fina skorpan på macarons kakorna.
  7. Sätt på ugnen på 125 grader när det är 10-15 min kvar av vilotiden.
  8. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20-25 min, de ska vara fasta och ha stelnat ordentligt undertill. På min ugn brukar 22 min vara perfekt. 

Chokladkräm:
  1. Häll lite vatten i en mindre kastrull och värm upp på låg till mellanvärme på spisen.
  2. Hacka chokladen och lägg över den i en värmetålig skål.
  3. Häll över vispgrädden i skålen och ställ skålen över kastrullen.
  4. Smält krämen över vattenbadet till smeten är jämn och blank.
  5. Tag skålen från värmen och låt svalna 10-15 min, rör lite då och då.
  6. Häll över smeten i en sprits eller lägg i en bunke med lock och ställ svalt tills den har en lagom konsistens för att bres eller spritsas. Brukar ta 1,5 -2 timmar i kylen.

Macarons med fyllning:
  1. Para ihop kakorna två och två, försök få ungefär lika storlek på lock och botten.
  2. Spritsa eller bred på chokladkrämen på en del och lägg ihop med ett lock på toppen.
  3. Repetera med alla kakorna och lägg i en lufttät burk tills det är dags att äta. Förvara svalt och ät gärna efter att de vilat i ett par timmar eller över natten. De är som godast då.



Hoppas detta regn slutar snart så jag kan baka nya. Kan vara bra att tänka på att det helst ska vara fint väder när man bakar macarons, luftfuktigheten kan spela spratt och göra att kakorna lätt spricker.

Hoppas ni får en bra start på veckan!

Kram


17 september 2011

Tredje gången gillt...

... resulterade i lite mer än jag räknat med.


Efter mina två turer till Ikea för att köpa deras nya bakmatta Sockerkaka har jag båda gångerna kommit hem tomhänt på grund av att de sålt slut. Men i går fanns de, tredje gången gillt och inte bara bakmattan. I samma serie har de även fått in de sötaste muffinsformar jag någonsin sett. 


De konstiga muffinsplåtarna där inga vanliga pappersformar passar och det faktum att Ikea slutat med mina favorit måttsatser i metall är förlåtet. 


De här formar är en fredsgåva för alla timmar jag svettats över konstiga platta paket och för alla skruvar som brukar bli över i slutet av varje möbelmontering. 

Ja, är man en baknörd så är man!

Tack till Johan, Jenny & Theo för att jag fick följa med er till Ikea!





Formarna invigdes med helgens utflyktsfika.

Äpplemuffins med valnötter
12 muffins.

Ingredienser:
syrliga äpplen
3 msk råsocker 
1 msk citronsaft
1 msk malen kanel

125 gram smör
2 cups (4,8 dl) vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
½ tsk salt
1 cup (2,4 dl) strösocker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker eller 1 tsk extrakt
1 dl hackade valnötter
1 msk mandellikör (kan uteslutas)
½ cup (1,2 dl) mjölk

1-2 msk florsocker till dekor


  1. Skala och kärna ur äpplena och skiva upp i tunna klyftor.
  2. Blanda klyftorna i en skål med råsocker, kanel och citronsaft.
  3. Lägg 12 muffinsformar i en muffinsplåt, eller stadigare formar på en vanlig plåt.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Smält smöret och vispa ihop med strösocker.
  6. Vispa ner äggen, ett i taget.
  7. Vispa ner mjölken, mandellikören och eventuellt extrakt.
  8. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, salt, valnötter och vaniljsocker.
  9. Vispa ner mjölblandningen i smeten och vispa tills det precis blivit en jämn smet.
  10. Fördela smeten i muffinsformarna, tryck ner 2-3 äppelklyftor i varje form och grädda i cirka 25 minuter i mitten av ugnen.
  11. Låt svalna lite och dekorera gärna med lite florsocker.

 


Hoppas alla får en mysig helg!

Kram


15 september 2011

Lite bild pyssel

Bilder, fotografier, kollage, ord, fonter och konst är något som kan påverka mig oerhört mycket. Ofta så till den grad att det kan bli handlingsförlamade. Men ibland snubblar jag på bilder som känns i hjärtat, klockrena motiv som jag inte vill glömma. 

Och då sparar jag dom! I en överfylld mapp på min hemdator finns efter år av samlande nu en massa fina bilder. Så ibland dyker jag in mappen när jag behöver inspiration. 

De senaste dagarna har jag försökt styra upp i min lägenhet, det har varit en hel del på "Att göra!" listan som mellan jobb och brist på ork blivit ganska lång. Men jag valde att ta ut min sista semestervecka den här veckan, och har sakta lyckats få ordning på det mesta nu.

Det som tagit längst tid är min mini walk in closet, den är minimal. En byrå och ett litet sängbord med tre lådor har jag lyckats klämma in. Efter senaste veckans tvättande, vikande och ut rensning är garderoben nu i princip klar. 

Jag ville göra den lite mysig, förutom funktionell. Så efter lite återanvändning av prylar jag redan hade så blev det en liten shoppingresa med mamma till Rusta och Ikea. Lite fina plastboxar för lite udda prylar, krokar, doft ljus, en fluffig matta och en ny ram blev inhandlat. 


Ramen är tokbillig, 9 kr på Ikea, plats för bilder på två sidor och så fin. 

Efter lite rotande i min bild mapp så hittade jag två bilder jag fastnade för. 

Den ena med den klassiska bilden från NY från 1944, Eternal Kiss. Den andra var en bild jag sparat från bloggen The Decorated Cookie med englesk text tryckt i lite olika fina mönster. 

Jag ville ha texten på svenska så jag gjorde en egen variant som passade ramen. 

Bildkälla: thedecoratedcookieblog.com

Jag har lagt upp en pdf fil med båda bilderna på en A4 om man vill trycka ut hemma. 


Bilderna har en storlek på 15X10 cm och jag har gjort en tunn markering för till skärning runt bilderna.

Jag funderar på att kanske trycka upp en stor bild av texten och hänga i köket.

Skulle passa bra där också!



11 september 2011

Den bästa sortens återvinning...

...måste vara loppisar. 

Om ni missat det i mina tidigare inlägg så gillar jag loppisar!

Det är som att leta efter gamla skatter bland en hel del (i mina ögon) skrot. En liten pryl som för en annan kan verka helt onödig och överflödig kan för mig vara magisk. Att hitta något som någon annan inte längre har nytta av och ge föremålet nytt liv. Ja, det måste vara den bästa sortens återvinning.

Den senaste veckan har varit rätt kaotiskt, det har varit mycket att planera och fixa inför hösten och det är en hel del av mina lösa trådar som börjar fransa sig lite obehagligt. Men nu ska jag ta ut min sista semestervecka nästa vecka. Det blir en hel del som jag måste ta itu med, men jag hoppas att jag hinner med en massa roliga saker också. 

Mellan allt småkaos senaste två veckorna har jag dock hunnit med en hel del skoj. Bland annat har jag varit på både marknader, studiebesök, loppisar och café besök.

Om man är lite som jag, lite småpank nästan för jämnan och alltid shoppar med en ansträngd privateknomi i bakhuvudet så är loppisar ett trevligt andningshål. Man kan ta ut svängarna och unna sig saker utan att det knappast märks på bankkontot. Bland det bästa att köpa secondhand är enligt mig, pressglas (jag älskar pressglas!), gamla bakformar (det är tokbilligt begagnat), roliga serveringsfat, gjutjärn, klassiska "gadgets" från 50 och 60 talet (leta våffeljärn och siphoner), vispar, bestick, linnehanddukar och dukar. Själv har jag mormors gamla soda siphon i mitt lilla köksfönster här hemma, så snygg bara som dekoration. Tänk också på att det mesta är lätt att diska, vissa saker kan se väl använda ut, men efter en tur i diskmaskinen är de som nya.

Här är ett urval av mina senaste fynd!

Eftersom min gamla mandelkvarn "råkat" få sin trämatare fukt skadad så köpte jag en  klassisk salladsivrare, troligen från 50 talet för 40 kr. Ett solklart fynd och så bra till att bland annat riva nötter med. Blev så glad när jag också hittade två kakformar med uttagbara bottnar i matchande storlek. Jättebra att ha när jag bakar tårtor eller  andra mjuka kakor.

Pressglas i mängder, är helt kär i våningsskålar och färgat pressglas, hittade också 4 jättefina linnehanddukar för 20 kr, billigt som attan.


 I min jakt på en kaktång på blocket så snubblade jag in på en annons med jättefina numrerade drink skedar och medföljande drink blandare, så kunde inte låta bli när de var så billiga.

Hittar ni en fin kaktång och inte vill köpa den själv, tänk på mig, jag köper den gärna.

En sak att komma ihåg när det gäller loppisar. 
De tar oftast gärna emot dina gamla prylar som står och samlar damm och kan komma till nytta för någon annan, och så får man mer plats hemma för nya fynd!

Mina senaste fynd är köpta på Fornåsa loppis, blocket och Majeldens Café & Secondhand i Linköping.

Nu ska jag över på filmkväll och trattisrensande hos Dessi med sambo. 
Ska bli mysigt!