30 augusti 2011

En dag för fantastiska cookies

Idag har det varit en sådär lite lagom seg dag. Regnet utanför har nog fått fler än jag att vilja krypa ner under en varm filt och bara kolla filmer hela dagen. Dagar som dessa kan det vara skönt att fixa ihop något snabbt, sött och fantastiskt gott. En klassisk favorit i de flesta amerikanska hem, amerikanska chocolate chip cookies. Krispiga i kanten och lagom sega i mitten, laddade med choklad och nötter. Perfekta tilltugget mellan filmerna och gärna i sällskap av ett stort glas kall mjölk. 


Snabbt och lätt som attan går det, allt som behövs är ingredienserna, en köksvåg, en vispskål, en elvisp och 10-15 minuter i arbetstid. I och med att månadens tema för "Månadens sötsak" hos Söta Saker är "Lättlagat" så bidrar jag med detta recept. 


Om man bara vill baka av en plåt så går det bra att frysa in bollar av resten av degen, bara att tina lite och sen baka av när man vill. 


Amerikanska cookies
Cirka 15-18 st

125 gram smör

100 gram strösocker
110 gram farinsocker strö
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
190 gram vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
(2 tsk rom eller till exempel mandellikör)
1 nypa salt

     125 gram valfria favoritnötter, M&Ms eller nonstop

175 gram chokladknappar eller hackad mörk choklad



  1. Värm ugnen till 175 grader Celsius
  2. Väg upp smöret i en vispskål och stoppa in i micron, kör 10 sekunder på högsta effekt.
  3. Mät upp socker och farinsocker i smörskålen, häll i spriten och vispa ihop tills allt är väl blandat.
  4. Vispa ner ägget.
  5. Blanda mjöl, bikarbonat, salt, choklad, vaniljsocker och nötter och blanda ner det i smörsmeten. Vispa till smeten är jämnt fördelad, inte mer.
  6. Klicka ut på en bakplåtsklädd plåt, gärna med en glasskopa. Rulla snabbt ihop till bollar och tryck till lätt med handflatan på varje bit. De flyter ut en hel del, så det brukar vara lagom att grädda 9 stycken på varje plåt. Om du vill spara och frysa ner degbollar, gör samma sak, men lägg ner bollarna i en burk.
  7. Baka av i mitten av ugnen i cirka 10-12 min, kanterna ska vara ljust bruna.
  8. Låt kakorna svalna på plåten, servera helst samma dag eller frys in i en lufttät behållare.





Imorgon bär det av till Saltå kvarn med jobbarkompisarna, vi ska ut på lite studiebesök och inspirationsjakt. Vi tar även en sväng till Kulturhuset i Ytterjärna, ska bli kul och intressant att komma iväg och se lite nytt.

Jag har också hunnit med att peta ihop en liten spotifylista jag ska njuta av på bussen imorgon. Det är konstigt det där med musik, jag växlar låtar lite efter årstid.

Sommarlåtarna funkar inte riktigt längre.

Kram







27 augusti 2011

Annas Tomtebloss Cookies!



Stora, krispiga, sega cookies med malda hasselnötter och bitar av choklad, kan det bli bättre? Ja, för de är laktos, gluten och mjölkfria så de är ett utomordentligt alternativ till traditionella cookies. 


Hälften av gårdagens kakor skickades med till Dessis syster, och resten åker med till Ljungsbro marken idag med mig och min syster plus hennes man.


Dessa kakor har blivit en favorit i repris och är lätta att variera. De är en variation på en småkaka som min mamma ofta bakade till mig och mina syskon när vi var barn. De är underbart krispiga på utsidan, sega inuti och normalt sett doppade i god mörk choklad. Enda nackdelen är att man sällan behöver frysa in dom, det blir sällan några över.


Tänk på att kolla att chokladen är mjölkfri om ni ska baka dessa till laktos eller mjölkallergiker.





Annas tomtebloss cookies
Cirka 12 stora cookies


Ingredienser
3 st äggvitor
200 g hasselnötter
200 g strösocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
2 tsk mandellikör
100 g mörk hackad choklad, eller gärna Odense chokladknappar 
eventuellt lite extra grovt hackade hasselnötter


1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Mal hasselnötterna, helst i en mandelkvarn och blanda med strösocker, vaniljsocker och salt.
3. I en separat, ren bunke, vispa äggvitorna riktigt hårt, ska gå att vända bunken utan problem.
4. Blanda sedan med en slickepott ned nöt blandningen, chokladen, eventuella hasselnötsbitar och mandellikören i de vispade äggvitorna.
5. Det går bra att utesluta mandellikören om så önskas.
6. Använd en glasskopa eller en stor matsked och klicka ut stora klickar av smeten på en bakplåtsklädd plåt. Rulla varje klick till en boll och platta till dom tills de får önskad form och storlek. Kakorna kan ligga ganska tätt, de sväller bara lite när de gräddas.
7. Grädda plåten mitt i ugnen i cirka 12-13 min, de ska vara gyllene under och svagt gyllene i kanterna ovanpå. Låt kakorna svalna på plåten och förvara sedan i en lufttät behållare, de går också jättebra att frysa in.




Ha det bra och njut av helgen!




26 augusti 2011

Lite gott & blandat

Den här veckan har varit ganska tuff för min del. Mycket jobb, väntan och en hel del annat strul som klämts in på ett par dagar. Men nu börjar de flesta av mina lösa trådar knytas ihop och det ska bli skönt med helg och vila. 


Jag blev så glad igår när jag hörde en duns på hall mattan och hittade ett litet tjockt kuvert som väntade på att öppnas. Inuti fanns den nya superfina boken "Macarons, cupcakes, cakepops och andra söta bakverk" som jag fick som belöning för två recept jag provbakade åt Mia Öhrn i våras. Boken är jättefin och jag kommer baka en hel drös av recepten i höst. 


Det är alltid kul att baka efter Mias recept, de känns genomarbetade och välbalanserade. Vissa bakböcker känns ihopslängda utan en tanke på personen som köper boken och ska baka recepten. Det är skönt med tydliga recept och all den extra information och inspiration som finns i Mias böcker, blogginlägg och artiklar.


Bildkälla: Mia Öhrns blogg


Som en extra liten bonus i och med bokens release så har hon nu en tävling där hon lottar ut två spillrans nya exemplar av boken. 

Inte missa!

Nu sitter jag och pillar ihop lite tomtebloss kakor 
som ska förgylla dagen lite för Dessis syster i morgon. 

De är supergoda små hasselnötskakor, jag lovar, de är bland de godaste kakor som finns! En bonus är att de är perfekta till laktos, mjölk och gluten intoleranta.

Nu blir det filmmys varvat med lite kakbak.

Ha det bra!


21 augusti 2011

Röd sammets tårta var det beställt...

...och en röd sammetstårta blev det. Min kompis Dessi ville ha en "Red velvet cake" ala Bakerella så jag lovade att baka en till hennes födelsedagsfirande igår. Det blev ett litet projekt, vi köpte lite super koncentrerad färgpasta hos Festbutiken i Linköping, mini formar och sen övriga ingredienser på Ica Maxi. 


Bildkälla: Dessi från dessi.se


Vi kom fram till att tårtan gärna fick vara lite mindre än en standardtårta då den är väldigt mäktig. Så för att göra det lite enklare vid bakningen så köpte vi ett paket med engångs pajformar från Euroshopper, 4 st 6dl formar blev precis lagom för en lite mindre 4 våningstårta.


Tårtan var ganska lätt att göra när man väl hade alla ingredienser hemma. Jag är annars lite rädd för tårtor, de brukar ta så lång tid att göra och ibland kan man stå och svära över att dekoren inte blir så fin som jag planerat. Men i och med att jag gräddade alla våningar för sig så behövde jag inte stå och dela kakan innan den fylldes och dekorerades, så det gick snabbt och smidigt. 


"Red Velvet Cake" är numera en amerikansk tårtklassiker och det finns en hel drös med olika recept att välja mellan, vissa bakar den med smör, vissa med margarin och vissa, som här med olja. Original receptet på tårtan kommer med största sannolikhet från en av kockarna som arbetade på Waldorf-Astoria i New York. Hur receptet spred sig från ett hotellkök i New York till hemmafruarna i USA går det flera rykten om. Jag hittade en sida som tar upp en beskrivning om hur det kan ha gått till. Lite kul att läsa oavsett om historien är sann eller inte.

Det ändra jag ändrat från Bakerellas recept är att jag lade till 1 msk kakao och jag drog ner på florsockret i toppingen. Man kan gärna ta ännu mindre florsocker om man önskar den mindre söt. 


Röd Sammets Tårta
(Red velvet cake ala Bakerella)


Bildkälla: Dessi från dessi.se
För en liten 4 våningstårta för cirka 8-10 personer



6 dl vetemjöl (313 gram)
4,75 dl strösocker
2  msk kakao
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
2 ägg
3.5 dl matolja
2,4 dl filmjölk
1 msk äppelcider vinäger
1 kuvert/tsk vaniljaroma
2 flaskor röd hushållsfärg, eller cirka 2 msk koncentrerad röd färgpasta från en specialistbutik. 
  1. Sätt ugnen på 175 grader Celsius. 
  2. Smörj in bakformarna med smält smör och klipp ut cirklar av bakplåtspapper så botten täcks, smörj lite extra på cirklarna. Formarna behöver inte något strö bröd då de är så låga. 
  3. Vispa upp äggen lätt i en vispskål med en ballongvisp. Häll över resten av de våta ingridienserna och vispa tills allt är väl blandat. Man får anpassa lite hur stark röd färg man vill ha på kakan, vill man ha mörkt röd så är det bra att ha tomteröd som riktmärke i det här steget. Ställ skålen åt sidan. Vinäger kan få smeten att skära sig lite, men smeten går ihop när man vispar ner de torra ingredienserna. 
  4. Mät upp alla torra ingredienserna i en separat skål och blanda ihop väl. 
  5. Vispa ner de torra ingredienserna i skålen med den tomteröda smeten och vispa ihop tills allt är väl blandat. 
  6. Jag vägde min smet i varje form för att få extra jämna lager, 275 gram i varje form var precis lagom. Det blir lite smet över, häll gärna upp i muffinsformar och grädda av efter bottnarna är färdiga i ugnen.
  7. Grädda i cirka 20-25 minuter i mitten av ugnen, en provsticka ska komma ut ren vid test. 
  8. Låt formarna svalna lite, 10-15 min och skär sedan med en vass kniv runt om insidan på formarna. Om man vill kan man lägga varje form i en fryspåse tills det man ska fylla och dekorera tårtan. Bottnarna klarar sig bra 2-3 dagar i rumstemperatur, ännu längre i kylen och troligtvis 2-3 månader i frysen.
  9. Låt bottnarna svalna helt innan man börjar med toppingen, lägg dom gärna i kylen eller frysen en liten stund innan de ska fyllas och dekoreras så är de lättare att hantera. Glöm inte dra bort bakplåtspappret undertill på delarna. 

Färskost topping och fyllning
Bildkälla: Dessi.se
200 gram rumsvarm philadelphia ost
200 gram rumsvarmt smör
0,5-1 tsk vaniljaroma 
cirka 500 gram florsocker
  1. Vispa ihop ost, smör och vanilj tills det är krämigt, vispa sedan ner florsockret lite i taget ner i smeten, smaka av lite mellan varje påfyllning så ni får den så söt som ni önskar. 
  2. Klicka ut cirka 1 dl fyllning mellan varje lager och täck kakan med ett tunt lager av toppingen. Ställ sedan in kakan i kylen i 1-2 timmar så att alla smulor fastnar i smeten. Detta för att få en så vit tårta som möjligt, utan en massa smul spår. 
  3. Ta sista toppingen och täck toppen och sidorna. 
Täck tårtan med en tårtkupa och ställ kallt minst ett par timmar och gärna över natten, den klarar sig bra i flera dagar då toppingen klarar sig i kylskåp utan att bli dålig fort som grädde lätt kan bli. Det går också bra att förbereda toppingen om man vill, den klarar sig 2-3 dagar i en övertäckt burk i kylen. Dekorera gärna tårtan med en enkel dekor på toppen. Kan tänka mig att 2-3 stora fina röda rosor vore fint till ett bröllop eller årsdagsfirande.

Sen är det bara att vänta in födelsedagsfirande, 
eller vilket annat firande som helst för den delen 
och hoppas att tårtan står kvar orörd i kylen.  

Nom, Nom, Nom!


16 augusti 2011

Skillnad på råvaror och råvaror.

Varning för känsliga läsare, här kommer ett extremt nördigt inlägg. 


De flesta som känner mig vet att jag kan vara lite speciell när det gäller vissa saker. Som att jag får hybris av syntettäcken i sängen, att jag har en lätt fobi för bordsmargarinet Lätta, att jag har får ångest om det saknas äkta vaniljsocker hemma och att jag kan vara nojig över konstiga ingredienser i köpta bakverk men att jag ända gärna avnjuter lightdrycker med en halv uppsats som innehållsförteckning. Troligen för att drycker inte påverkar slutresultatet på det jag bakar.


Och när det gäller bakning är jag rätt nojig, på gränsen till smått galen kanske vissa tycker. Men så är det så att slutresultatet på ett recept bygger på flera viktiga byggstenar, bland annat på råvaror, proportioner, kemi och teknik. Den viktigaste byggstenen tycker jag är råvarorna. Använder man dåliga ingredienser så spelar det ingen roll hur snygg din dyra visp från fina gatan är. Den största bidragande orsaken till ett gott och lyckat slutresultat är de livsmedel man väljer att använda. 


Bildkälla: kryddburken.se
Först lite om smör.
Nej, margarin är inte samma sak som smör. Margarin är fantastiskt användbart när det råder brist på bra råvaror, när man behöver lagra bakverk onödigt länge och när man vill snåla lite. De där extra kronorna man spenderar på ett kilo smör jämfört med ett kilo margarin är väl använda pengar som man får tillbaka i smak och konsistens. Jag vet att vissa inte känner någon skillnad, att de gärna köper hem ett paket margarin för det håller längre i kylen och kakorna som kommer ur ugnen är minst lika fina som de som bakas med äkta smör. 


Men jag kommer alltid föredra äkta smör, har man som jag gått en kurs i livsmedelskunskap så är det lätt att förstå varför. Smör är ett gammalt klassiskt livsmedel som använts lika länge som vi bott ihop med nötkreatur. Margarin började tillverkas i stor skala som en ersättning för det dyra smöret under krigstiden och med lyckad marknadsföring så blev margarinet en stapelvara i de svenska hemmen under 1900 talet. Läs gärna mer under till exempel Mildas egen hemsida


Huvudsaken till varför jag väljer smör är framför allt smaken, pålitligheten, resultatet och vetskapen om att den råvara jag använder inte har behövt filtreras och kemiskt ändras för att få dess egenskaper. 


Bildkälla: http://lushgavle.blogg.se/category/fakta.html
Jag hittade den här bilden på Internet, tror det är en liknande som fanns i vår lärobok. 


Vad väljer du?


_______________________________________


Bildkälla: grongava.se
Sen några rader till, om vanilj.
Nej, vanillinsocker är inte vaniljsocker. Vanillin utvinns ofta från barrväxter medan vanilj utvinns från en orkidé. Själv föredrar jag äkta vaniljsocker, vaniljpulver, vaniljstång eller vanilj extrakt över vanillinsocker. Äkta vanilj ger en djupare och mer nyanserad smak än vanillin. Eftersom äkta vanilj är lite som salt i bakning och att den är en klassisk smakförhöjare i just bakverk så tåls den att satsa på. I de flesta recept handlar det om 1-2 tsk per baksats, så de extra kronorna ett paket kostar blir inte många ören extra per bakverk. En liten notis, läs på förpackningarna, ibland är det blandat vanillin i vaniljsockret, och välj gärna ekologisk och rättvise märkt om det finns. De har generellt sätt bäst smak och det är alltid bra att stödja hållbara livsmedel. 




Nu tillbaka till provbakning inför födelsedagsfirande i helgen.

Kram!



11 augusti 2011

Ni har väl inte missat...

...att Jennie på Kalasgott har en ny utmaning med temat choklad.


Bildkälla: kalasgott.com


"Whats not to like?"

Så fram med chokladen, fantasin och kameran och var med och tävla.

Själv yrar jag runt lite här hemma som Nalle Puh skulle gjort.


"Tänk, tänk, tänk..."

~

Var med och tävla ni också!

Kram


9 augusti 2011

Saftig liten mandelkaka

I helgen var jag ute på landet, det var mys hemma hos mamma med grillning, födelsedagsfirande och loppis besök.

Min mamma bor bara 5 min ifrån den gigantiska loppisen i Fornåsa som ligger i den gamla kvarnen. Den är rätt hysterisk, här snackar vi prylar i kubik från golv till tak, tajta gångar och hyllmeter efter hyllmeter med prylar. Här är det lite svårt att bara strosa och kolla efter fynd som man kanske behöver. 


Ett tips är att tänk efter innan vad du kan behöva, skriv ner på en lapp, och börja leta. Med 95% säkerhet så finns det du behöver här, var dock inte rädd för att fråga efter vägvisning, ägaren har rätt bra koll på det mesta och våga pruta.


Jag är lite av en stammis där eftersom min mamma bor så nära, så jag hittar rätt bra och brukar alltid hitta lite fynd. I lördags kom jag bland annat hem med två söta matchande bakformar som kommer passa perfekt till våningskakor. 


Så idag chansade jag lite med ett gammalt recept jag hittade på David Lebovitz hemsida på en otroligt saftig och god mandelkaka. I originalet använder David mandelmassa i smeten, jag har dock anpassat den lite och bytt ut mandelmassan mot Lidls malda mandel och lite mer strösocker. 



Jag har delat originalreceptet i 3 delar för att passa min lilla söta form, och kakan är lagom till 3-4 portioner. Receptet är mest i gram, det blev för konstiga volymmått när jag delade receptet, så en våg är nästan ett måste här. Annars är kakan väldigt enkel att göra, behövs inte ens elvisp.


Mini mandelkaka
3-4 portioner i en kakform med 15 cm i diamanter.


125 gram strösocker
40 gram malen mandel, eller mandelmjöl
50 gram vetemjöl special
75 gram smör
1/2 tsk bakpulver
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
1 msk mandellikör 
2 ägg


Till formen
2 msk smör
1/2 dl ströbröd
1 bakplåtspapper

  1. Sätt ugnen på cirka 160 grader.
  2. Smörj in formen med smör och klipp till en rundel av bakplåtspappret som har samma mått som botten på kakformen. 
  3. Lägg ner rundeln i formen och smörj in pappret med smör, bröa hela formen med ströbröd. Pappret gör att kakan släpper lättare, den kan lätt fastna i botten annars.
  4. Smält 75 gram smör. 
  5. Vispa ihop strösocker och malen mandel i en vispskål och vispa ner smöret.
  6. Vispa ner äggen, ett i taget och häll i mandellikören. 
  7. Väg upp mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker i en skål och rör runt så allt blandas. 
  8. Vispa ner mjölblandningen i smeten och vispa ihop tills det är en jämn smet, vispa inte för mycket.
  9. Häll upp smeten i bakformen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 min. 
  10. Toppen blir mörkt brun, men om man tycker den blir lite för brun, täck med lite aluminium folie efter cirka 15-20 min av baktiden. 
  11. Kakan är klar när smeten har stannat, har fått mörkbrun färg och en provsticka kommer ut ren.
  12. Låt kakan svalna helt i formen innan den tas ut, pudra gärna över lite kanel och strösocker, eller bara lite florsocker.
Kakan är god som den är, men servera gärna med lite vispad grädde och färska bär till. Den klarar sig bra övertäckt i rumstemperatur upp till 2-3 dagar och funkar toppen att frysa in ett par veckor om så önskas. 


Kram












4 augusti 2011

Dags att investera i lite silikon...

...till kokvrån.


Varje år väntar jag med hög förväntan på den nya IKEA katalogen som brukar dimpa ner i brevlådan i början på augusti. Än har katalogen inte kommit hem, men flera av årets nyheter finns på IKEAs hemsida.


Om man inte kan hålla sig till den svenska upplagan kommer hem så kan man tjuvkika lite på den amerikanska IKEA katalogen online.


Den amerikanska IKEA katalogen

Det ska bli kul att testa två av årets nyheter i deras bakpryls sortiment. I nya serien SOCKERKAKA finns än så länge en vändbar bakmatta, med en vuxen sida och en barn sida och en liten kniv med hjärtstämpel. Andra delen i serien är en fin hjärtformad sockerkakform, båda tillverkade i silikon och klarar både diskmaskin och värme upp till 250 grader. Vore kul om de utökade med ännu fler silikon prylar, silikon är ett smidigt och tåligt material som jag gillar skarpt i mina köksredskap. 
Bildkälla: IKEA.se
SOCKERKAKA, bakmatta med kniv
Bildkälla: IKEA.se
SOCKERKAKA, bakform


 Min förkylning börjar bli lite mindre hemsk
 så jag hoppas jag är tillbaka på jobbet imorgon.

Hoppas alla får en mysig helg!


3 augusti 2011

Chokladkolasås...

...är helt rätt nu på sommaren när det inte är säsong för julens goda chokladkolor. 






Supergod chokladig sås som kan serveras till mycket, perfekt när man inte kan välja mellan kolasås och chokladsås. Gör gärna den lite mer vuxen genom att smaksätta med en skvätt god likör eller sprit.


Lyxig chokladkolasås
Blir cirka 3,5 dl sås


50 gram smör
1 dl vispgrädde
0,5 dl ljus sirap
1,5 msk honung
1,5 dl strösocker
1,5 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
(1 msk mandellikör, eller valfri sprit)



  1. Mät upp smör, grädde, sirap och honung i en mindre kastrull, ta en stor kastrull om du vill koka kola. 
  2. Blanda strösocker, kakao och vaniljsocker i en skål och sikta ner det i kastrullen genom en sil för att förhindra klumpar.
  3. Låt koka upp och småkoka på medel värme i cirka 8 min, rör runt lite då och då.
  4. När smeten är färdig, (den ska vara glansig och rinnig) häll över den i en värmetålig skål eller kanna. Blanda eventuellt i likören och låt allt svalna.
  5. Häll eventuellt över i en flaska och servera till glass, frukt eller andra desserter.
Såsen klarar sig bra i kylen ett par dagar om det blir lite över.

Kram!