31 juli 2011

Har pillat...

...lite med mina bloggflikar. 



Nu har äntligen Bakprylar & Gadgets och Baknyttiga Länkar fått lite innehåll. Jag kommer pilla in lite nytt på flikarna då och då, så kika gärna in där för lite tips.

Hoppas alla har det bra, själv försöker jag kurera mig från min förkylning.

Det blir tidig sängdags för mig idag, är helt slut efter dagens snörvlande. 



Natti natti!

30 juli 2011

Man kan inte vara på topp jämnt!

Många har det tufft nu. Den är tillbaka, den där tomma vakuum känslan som ibland infinner sig när vågskålen tippar åt fel håll. Mitt under min och mammas roadtrip så hörde vi av en kvinna vid bordet intill under vår mysiga lunch om att det hade varit en explosion i Oslo. Då visste få vad den berodde på. Nu vet vi alla vem den beror på och de hemska händelser som satt Norge och oss andra i chocktillstånd. 


Det är så ofattbart, att det finns människor som kan använda mord för att driva fram sina egna sjuka och förvridna åsikter. Jag kommer aldrig förstå det. Våra medmänniskor är det viktigaste vi har, oavsett religion, hudfärg, parti tillhörighet, kultur eller bakgrund. Ondska gömmer sig i alla läger, det är inte något som går att generalisera bland någon specifik grupp. 


Det kommer alltid finnas de som fokuserar på de få saker som skiljer oss åt, som enligt mig berikar och inspirerar. De som inte vill se sanningen i att vi är människor har oerhört mycket som gör oss lika och binder oss samman. Men det är oerhört skönt att se att ondskan har en stark fiende i den enorma massan av de som strävar efter motsatsen.


Bildkälla: espen.com


Jag hoppas att den demokrati som generationer före oss har kämpat för inte tappar sitt värde. I ett modernt samhälle ska det finnas plats för alla.


Min vän Anna skrev detta på sin twitter:
G.W. Bush, 9/11: "We're gonna hunt you down." Stoltenberg, 22/7: "We will retaliate with more democracy."


Känns som Norge väljer rätt väg att gå! Jag hoppas och tror att viljan till fortsatt demokrati och ett öppet samhälle blivit lite starkare i Norge och övriga Europa. 


Kram till våra grannar i Norge och en extra kram till alla som mist nära och kära.


___________________________________________________________


Nu ska jag försöka krya på mig, har åkt på en förkylning utan dess like. Så det är Zyx, panodil, te och smoothies på schemat idag. Misstänker att det blir ett par dagar i soffan den närmsta veckan, hoppas det släpper fort.


Idag blir det en liten playlist som avslut glöm inte att 
ta hand om er och era nära och kära.


Darkness cannot drive out darkness; only light can do that. 
Hate cannot drive out hate; only love can do that. 
-Martin Luther King, Jr


26 juli 2011

När min kokvrå känns lite liten...

...så drömmer jag om ett kök! Ett stort kök med en köksö, sittplats, helkyl, helfrys och ett stort skafferi. Ibland på nätterna kan jag sitta i timmar och drömma mig bort bland fina inredningsbloggar, online tidningar och världens alla inredningssidor. 


Bildkälla: atlantahomesmag.com


Om jag får bestämma ska det vara mörka trägolv, ljusa luckor och det måste finnas färg i inredningen. Efter alltför många långa vistelser på olika sjukhus finns det inget som får mig mer illa till mods än "vita och fräscha" kök. Vitt är fint, men för mycket blir för sterilt, för opersonligt. Det ska synas att någon använder köket, och att människor bor i huset det ligger i. 


Tänk att ha ett skafferi man kan gå in i, som min mormor hade på sitt land. Att inte behöva stuva in skafferi varorna på sjuttioelva olika ställen för att det inte finns plats för allt på ett ställe. 


Bildkälla: atlantahomesmag.com


Nu bor jag i en hyresrätt, 2,5 rum på 46,5 kvm och med en kokvrå på cirka 3,5 kvm. Det är inte stort! Om man sedan lägger till en baknörd som älskar allt vad bakning och matlagning heter så blir den ännu mindre. Nu har kokvrån flutit ut lite i mitt allrum, jag säger allrum för det är matplats, vardagsrum och sovalkov i samma rum. Så nu står där en liten frys, en liten köksvagn och över dessa två så har jag satt upp vägghyllor fyllda till bredden med köksprylar. 


Men en dag, en dag ska jag ha ett kök. Med en Cranberry Kitchen Aid på köksbänken och kanske, med lite tur så kanske jag till och med har ett skafferi.


Nu tillbaks till verkligheten, hoppas ni får en bra dag!


25 juli 2011

Tips om en tävling!

För en tid sedan investerade jag i en decomax, en typ av sprits i silicon. Efter att ha letat runt i alla lokala köksbutiker efter en i rosa utan att lyckas så bestämde jag mig för att beställa en från Ninas mat. En trevlig onlinebutik med bra sortiment, snabb leverans och smidiga betalningsalternativ.

Bildkälla: Ninas mat


Nu har Ninas mat en stor födelsedagstävling där man kan vinna presentkort genom att svara på några frågor.

Kommer bli svårt att bara välja 3 saker, det finns så mycket jag skulle behöva.

Hoppas ni vill vara med.

Lycka till!


24 juli 2011

Fruntimmerstårta

Bildkälla: Dessi

I onsdags var det Margareta dagen!

Min kära mammas namnsdag firar vi nästan alltid med tårtkalas eller fika med halva släkten.
I år blev det tårtkalas ute på min mosters lantställe med kaffe, 
tårta och en massa extra jordgubbar.

__________________________________________________

Jag svängde ihop en maräng tårta med Rice Krispies i marängsmeten, det blev en blandning av flera recept jag hittat både på matklubben och Allt om mat. Bottnarna blir härligt krispiga av frukost flingorna och de blir mindre sköra. Bottnarna fyllde jag med en smarrig chokladkräm och vispad grädde. Sedan toppade jag tårtan med vispad grädde, frukt och sommarbär. Det blev både smultron, jordgubbar, vindruvor, körsbär och lite mini maränger. 

Jag ville göra en helt nötfri tårta den här gången eftersom min moster är nöt allergiker. Jag använde laktosfri grädde och smör till fyllningen, så min syster också kunde äta. Det funkar självklart lika bra att använda vanligt smör och grädde om man inte är allergisk. 


Fruntimmerstårta 
Fylld med grädde, chokladkräm och sommarbär.

Till marängbottnarna:
4 äggvitor
2,5 dl strösocker
3 dl rice krispies

Till chokladkrämen:
4 st äggulor
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
100 gram hackad mörk choklad, gärna  runt 70% kakao halt
100 gram kallt smör

Till topping och dekor:
2,5 dl vispgrädde
4-5 dl blandade bär och frukter
1 dl mini maränger

  1. Sätt ugnen på 95 grader och rita upp 2 cirklar med en diameter på cirka 23-25 cm på bakplåtspapper.
  2. Mät upp äggvitor och strösocker i en ren vispskål, lägg undan äggulorna som kommer användas till chokladkrämen.
  3. Vispa upp marängsmeten, först på mellan hastighet på elvispen, och efter den blivit vit och lite bubblig så är det bara att öka på till max hastighet.
  4. Vispa upp smeten till den är fluffig, vit och glansig, brukar ta runt 10 minuter med elvisp.
  5. Vänd ner rice krispies och vänd försiktigt tills de är jämnt fördelade i smeten.
  6. Klicka ut smeten på de två plåtarna och bred ut smeten i cirklarna.
  7. Grädda i ugnen i cirka 2 timmar med luckan lite på glänt, byt plats på plåtarna en gång i halvtimmen. Placera en plåt i mitten av ugnen och en ganska långt ner, är plåtarna för högt upp kan de lätt bli lite ljust bruna. Jag gillar när marängbottnarna är helt vita.
  8. Stäng av ugnen och låt bottnarna ligga kvar tills de har svalnat helt.

  1. Mätt upp äggulor, vispgrädde och strösocker i en liten kastrull, värm krämen försiktigt på svag värme och under omrörning tills den börjar tjockna. Den får inte koka, så ha lite tålamod. 
  2. Häll över krämen i en vispskål och blanda ner den hackade chokladen. Rör tills all choklad har smält ihop med äggsmeten. Lägg ner smöret, lite i taget och vispa mellan varje klick. När krämen är helt slät kan man gärna lägga över den i en lufttät burk och ställa den i kylen. Den klarar sig bra i cirka 1 dygn. Den går oftast lätt att breda även när den är väl kyld men om den är lite för fast så låt den stå en stund i rumstemperatur för att bli lite ljummen.
  3. Bred krämen på en av bottnarna och låt den gärna stå övertäckt i kylen ett par timmar, eller över natten. Dekorera och fyll det sista precis innan, eller så nära inpå servering det går.
  4. Vispa upp grädden och bred hälften över chokladkrämen, lägg över den andra bottnen och toppa med resten av grädden. Dekorera med valfria frukter, bär, choklad, nötter eller maränger. 
Bottnarna kan man variera med vilken fyllning man vill, chokladkräm, lemoncurd blandad med vispad grädde, fruktmousse eller vanilj kräm är nog höjdare det också. Tänk på att gärna dekorera eller fylla med något som är lite syrligt då marängen är väldigt söt och samsas väl med lite frisk syra från bär och frukt. 







19 juli 2011

Godsaker för hemmet

Jag hade svårt att sova, så nu sitter jag här, invirad i mitt täcke och mumsande på en bulle. 
Efter en stunds mållöst surfande ramlade jag in på H&Ms hemsida. 

Gissa om jag har hittat godsaker i deras hemsortiment. 

Kolla bara!

Förkläde 99 kr, finns också i turkost.
2-pack gästhanddukar 79 kr.

Kökshandduk 49 kr.
Badrumsmatta 149 kr.

En hel del annat finns i samma tema, dukar, badhanddukar,
duschdraperi och löpare. 

Precis lagom kitschigt för att få komma hem till mig.

Nu gäller det bara att de finns kvar i lager om jag får lite pengar 
över efter semestern.

Nu ska jag försöka mig på att sova lite
  och kanske drömma mig bort bland rosa cupcakes.


17 juli 2011

Emanuels brända mandlar






Det finns en sak jag nästan alltid köper på marknader, brända mandlar! Man känner den fantastiska doften långt innan man ser marknadsståndet. De bästa är försäljarna är de som bränner mandlarna på plats. För allra godast är de varma, på ett ögonblick infinner sig en känsla av nostalgiskt välbehag. 


Jag har länge letat efter ett recept på dessa små läckerheter att kunna göra hemma, men jakten har ofta slutat i ett resultat som inte var som marknadsmandlarna. Så jag blev så oerhört glad när jag satt och bläddrade igenom Söta saker i jakt på lite nya recept. Jag hittade det fantastiska receptet brända mandlar enligt Emanuel, fullt med tips och bra vägledning i hur man kokar ihop mandlarna till supergoda brända mandlar, som de ska vara.


Brända mandlar enligt Emanuel


Steg 1:
3 dl socker (1 dl ljust råsocker & 2 dl strösocker)
1 dl vatten


Steg 2:
1,5 dl vatten
200 gram hela mandlar



  1. Ta fram en stor stekpanna en bra slev och följ instruktionerna på den kompletta guiden hemma hos Söta saker!

Lycka till!

Själv ska jag försöka vänta med att göra dessa igen till advent, men får se 
hur bra det kommer gå. En perfekt julgåva på glöggfesterna kommer dessa bli.


16 juli 2011

Små rosa mini maränger.



Sommartid (oavsett väder) är högtid för glass, ett måste under heta dagar och fantastisk gott när åskan dånar utanför och regnet håller oss inne. 


Den gamla klassiska banana split desserten och alla andra glass desserter smakar alltid lite godare med krispiga, sega, söta små maränger. Här kommer ett recept som funkar till både stora, mellan och mini maränger, bara ändra tyllen på spritsen och anpassa tiden i ugnen. I detta recept vispas smeten ihop över ett vattenbad, inget krångligt dock, vispa gör man ju ändå. Men lite längre tid tar det, men resultatet blir en fast, fluffig, lätt spritsad och otroligt glansig maräng smet. Detta recept är också mitt bidrag till Månadens sötsak. Det går utmärkt att utesluta hushållsfärg eller byta ut den mot en annan kulör om man vill ha en annan färg på marängerna.


Rosa mini maränger:
Cirka 2-3 plåtar, hur många det blir varierar på storlek.


3 äggvitor
2 dl strösocker
0,5-1 tsk röd hushållsfärg

  1. Sätt ugnen på cirka 95 grader.
  2. Häll upp cirka en halv liter vatten i en kastrull och värm upp på spisen.
  3. Under tiden vattnet blir varmt, häll ner äggvitorna och strösockret i en stor värmetålig vispskål.
  4. Ställ skålen på kastrullen och sänk värmen på plattan till medel värme, vattnet ska inte stormkoka.
  5. Vispa med en elvisp på ganska låg hastighet till en början, när smeten börjar bli helt vit så är det dags att gasa upp till max hastighet.
  6. Vispa i cirka 8-10 minuter, smeten ska bli seg, fluffig och glansig.
  7. Ta sedan av skålen av värmen och ställ den på en handduk på köksbänken och vispa ytterliggare 5-10 minuter tills smeten är helt sval.
  8. Tillsätt hushållsfärgen och vänd ner med en slickepott, om man vill kan man vända lätt för en marmorerad effekt. Tillsätt gärna mer färg om starkare nyans önskas. 
  9. Fyll en sprits med smeten och spritsa ut små toppar på en plåt med bakplåtspapper, det går också bra att klicka ut smeten med 2 skedar om man saknar en sprits. Marängerna flyter inte ut så mycket, så det går bra att sätta dom ganska tätt.
  10. Sätt in plåtarna i ugnen, det går bra att baka flera plåtar i taget, undvik dock att sätta den översta plåten för högt upp om man vill behålla den fina pastellfärgen. Vid högre temperaturer så kan marängerna få en ljust gul nyans. 
  11. Baka medelstora maränger i cirka 45 minuter, lämna luckan lite på glänt under hela baktiden. Små maränger tar mellan 20-30 minuter och stora runt 60-70 minuter. 
  12. Stäng av värmen men låt gärna marängerna svalna i ugnen med luckan på glänt.
  13. Lägg över marängerna i en lufttät burk eller påse tills det är dags att äta dom.
_____________________________________________________________________



Servera gärna med glass, jordgubbssylt, vispgrädde och strössel i fina skålar.
_____________________________________________________________________

Bildkälla: Sänkdalens Glass på Facebook 


En supergod glass som är relativt ny i frysboxarna är glass från Sänkdalens Gård
De gör sin ekologiska glass främst från egna och närproducerade råvaror. Hur coolt är inte det! Sen att glassen smakar som glass ska smaka, utan en massa luft, onödiga tillsatser och med bra ekologiska råvaror är ju inte fy skam. I min närbutik ligger en liter vaniljglass på cirka 40 kr, helt klart prisvärt. 



Hoppas alla njuter av helgen!








14 juli 2011

Festival Bullar!



Inför mitt Peace & Love äventyr för två veckor sedan så packade jag med mig några enormt stora kanelbullar jag hade bakat ett par dagar innan. De var så goda och storleken gjorde att jag höll mig mätt större delen av dagen på en bulle. Festival sommaren är fortfarande i full gång och vad är godare och smidigare att ha med i packningen än ett gäng kanelbullar att mumsa på när andan faller på.


Här är min variant på ett recept jag hittat i tidningen Allt om mat, jag har ändrat fyllningen lite men grunddegen funkar super utan ändringar. Jag älskar pekan nötter, så fyllde mina med finhackade pekan nötter, kanel, ljust rå socker och en skvätt rom, mums säger jag bara. 


Mina festival bullar med min Peace & Love packning.
Storleken är rejält stora, som amerikanska bullar på anabola. Så gör de gärna mindre, jag halverade storleken när jag bakade min andra omgång häromdagen, och de blev ändå generöst stora. 


Första omgången jag bakade gjorde jag klassiska kanel snurror och den andra testade jag att göra som min farmor alltid gjorde med sina goda kardemumma bullar, bullknutar. Lite ovant var det allt att göra knutar, och tog mycket längre tid än med klassiska snurror, men fina blev de. Det kan vara kul att göra en plåt med snurror och en plåt med knutar. 


Festivalbullar
Till 16 stora eller 32 normal stora bullar.


Bulldegen:
5 dl mjölk
50 gram jäst
0,5 msk salt
1 ägg
1,5 dl strösocker
2-3 tsk ny stött kardemumma
16-17 dl vetemjöl special (960-1020 gram)
150 gram rumsvarmt smör


Fyllningen:
175 gram rumsvarmt smör
1 dl ljust rå socker
0,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3 msk kanel
75 gram pekan nötter eller mandel
(2 msk rom eller mandellikör)


Till pensling och dekor:
1 ägg
1-2 dl pärlsocker
Pärlsocker kan bytas eller blandas med ljust råsocker, strösocker eller hackade nötter.




  1. Smula ner jästen i en stor vispskål eller i skålen på en bakmaskin, häll över saltet och rör tills all jäst lösts upp.
  2. Blanda ner ägget, strösockret, kardemumma och det mesta av vetemjölet.
  3. Arbeta degen ganska länge med degkrokarna på en elvisp eller i bakmaskin, cirka 10-15 min med elvisp, något längre med bakmaskin. Den extra tiden för bearbetningen ger en smidig deg och härligt saftiga bullar.
  4. När tiden gått, lägg ner smöret lite i taget och forsätt bearbetningen i ytterliggare cirka en 15 minuter.
  5. Låt degen jäsa i skålen i cirka 60-90 min beroende på rumstemperatur, övertäckt med en bakduk.
  6. Under tiden degen jäser, mixa eller hacka nötterna fint och blanda med smör, socker, vaniljsocker, sprit och kanel tills det blir en jämn kräm. Ställ svalt tills det är dags att att fylla degen. Förbered plåtar med bullformar eller bakplåtspapper. Bullformar rekommenderas. 
  7. Stjälp ut degen på ett lätt mjölat bakbord och dela degen i två delar.
  8. Kavla ut en del i taget till en jämn tjock rektangel och bred ut hälften av fyllningen på degen. 
  9. Om du vill göra klassiska kanel bullar, rulla ihop degen till en lång rulle och dela längden i 8 eller 16 delar. Lägg upp bullarna i bullformarna och täck plåten med en bakduk.
  10. Om du vill göra bullknutar, vik in en tredjedel av degen in mot mitten och vik in kvarstående delen ovanpå den så det bildas 3 lager av degen och fyllning.
  11. Kavla ut plattan lite och skär den i 8 eller 16 strimlor, snurra varje strimla så det blir ränder som på en polkagrissstång och sno ihop till en knut och lägg i en bullform. 
  12. Låt bullarna jäsa igen under bakduk i cirka 30-45 min, när det är cirka 10 min kvar av jäs tiden. Sätt på ugnen på 200 grader och vispa sedan upp ägget lite.
  13. Pensla varje bulle med ägg och strö på socker eller nötter eller både och.
  14. Grädda i mitten av ugnen i cirka 11-12 min för de mindre och cirka 14-16 min för de stora. 
  15. Låt bullarna svalna på galler under bakduk. 
Frys in i påsar och du har goda fika bullar för utflykten, festivalen, picknicken eller fikastunden.

Här hemma i Linköping ser det ut att bli en regnig helg, 
så kan det kan vara mysigt att pyssla lite inne. 

Med lite bullbak till exempel!









12 juli 2011

Hemmagjord Jordgubbssylt

Det finns få saker som är godare att fylla en rulltårta med än hemmagjord jordgubbssylt. Jag kokade ett par burkar med sylt i mitten på juni och de har redan gått åt, och nu börjar slutet närma sig för jordgubbssäsongen 2011. 

Här stämmer uttrycket "ju enklare desto godare", så min sylt har bara 4 ingredienser. Jordgubbar, syltsocker, vanilj och natriumbensoat. Jag köpte mina gubbar på torget, 2 liter för 30 kronor. Det blev en hel del bär som fick kastas på grund av transport skador och dåliga bär. Om ni har tid och tillgång till självplock, plocka själv, då är det lättare att få mer för pengarna. 

Burk från Ö&B.

Hemmagjord Jordgubbssylt
Till 2 mindre konservburkar, cirka 1000g sylt.

650 gram sköljda, rensade och delade jordgubbar
450 gram syltsocker
0,5 vaniljstång
1 krm natriumbensoat

  1. Lägg bär och socker i en rymlig kastrull och låt koka upp på medel-hög värme.
  2. Dela vaniljstången nästan hela vägen, stången ska se ut som ett v. Skrapa ur kärnorna och lägg ner både stången och kärnorna bland bären i kastrullen.
  3. Låt sylten koka 5-6 minuter, rör då och då. Det tar cirka 5 min av kokning för alla bakterierna i bären att dö, så sätt timern när det börjat koka ordentligt.
  4. Skölj under tiden glasburkarna till sylten med en blandning av natriumbensoat och varmt vatten så de blir ordentligt rena. 
  5. När sylten kokat klart, ta kastrullen av plattan och häll upp lite av sylten i en liten kopp och häll i natriumbensoat, rör runt tills pulvret är helt upplöst. Blanda sedan ner detta i kastrullen igen och rör ordentligt och fiska till sist upp vaniljstången.
  6. Skumma eventuellt av om det behövs och häll upp på glasburkarna, sätt på locken och låt svalna i rumstemperatur. 
  7. Knyt fast en liten etikett och förvara gärna svalt och mörkt för längre hållbarhet.

Ta tillvara på slutklämmen på jordgubbssäsongen och njut av god sylt till
frukost yoghurten, rulltårtan, pannkakorna och våfflorna.






10 juli 2011

I stället för blomma

Det har varit skönt med helg och jag har mest varit hemma med lite pyssel och planerat lite mellan stunderna i soffan. 


Men i fredags kväll var jag hemma på film och mys kväll hos min bror Fredrik och hans sambo Dessi, vi träffas rätt ofta och myser med lite film och god mat när andan faller på. Det faller sig ganska naturligt när vi bor så nära varandra, deras lägenhet ligger bara ett kvarter bort. 


Vi såg på The Adjustment Bureau med Matt Damon och den fantastiska Emily Blunt. Det var en toppenfilm som jag varmt rekommenderar. Både spännande, coola effekter och romantik. 




Vi pratade lite under kvällen om vad Fredrik och Dessi skulle ta med sig som inflyttningspresent till en fest de skulle på under lördagen. Vi brainstormade lite fram och tillbaka och så kom jag ihåg att hon hade tipsat mig om små söta glasburkar med små gelehallon, hjärtan och maränger som fanns att köpa på Åhléns. Tidigare under dagen hade jag varit och handlat på Ö&B med min andra bror Johan och då hade jag köpt på mig ett gäng med jättefina konserveringsburkar. 


Sagt och gjort, resultatet blev hemmagjorda mini maränger i de söta små burkarna och en egen designad etikett på sidan. 


Bildkälla: Dessis mat.


Hur fina som helst, och det är otroligt gott med maränger till högsommarens alla glass-stunder. 


Fina glasburkar kan man fylla med allt möjligt gott, maränger, skorpor, småkakor, godis eller nötter. Bind om ett fint band och skriv en egen etikett och vips har man en personlig gåva som lätt kan anpassas efter mottagarens egna intressen. 





Hoppas ni haft en bra helg!


8 juli 2011

Franska frestelser


Idag gömmer sig solen bakom tunga regnmoln och skurarna avbryter varandra. Igår pysslade jag ihop en av mina solklara favorit frestelser under tiden "Sommar med Ernst" visades på tv. Små goda macarons med chokladkräm som fyllning. Jag har inte bakat macarons särskilt länge, har varit lite rädd för att baka dom då jag trodde de skulle vara svåra att lyckas med. 


Men jag blev vald som en av Mia Öhrns provbakare tidigt i våras för att provbaka två recept till en av hennes nya böcker.  Ett av recepten var ett ny komponerat macarons recept och då fanns det ingen återvändo längre. Det var hur kul som helst att baka de små macarons kakorna och fylla dem med mumsig kräm. Allra godast är de dagen efter, härligt sega i mitten och fortfarande krispiga på ytan. Det finns dock en hel del som kan gå lite fel när man gör de små läckerheterna. Men oftast är det bara kosmetiskt som resultatet kan bli lite rustikt. Goda är de oavsett om de är knubbiga, lena, grova eller spruckna, så våga baka och tänk på att övning ger färdighet. Receptet på macarons kakorna är i grunden Mias, har dock anpassat det lite efter mitt eget huvud.


_____________________________________________________________________


Lite tips jag lärt mig:

  • Spara in mycket tid och förbättra dina chanser för fina macarons genom att köpa färdigt mandelmjöl. I Linköping där jag bor finns det jättebilligt mandelmjöl på Lidl och kostar runt en tjuga för 200 gram. Mandelmjöl finns också att beställa online i flera bak och hälsokost butiker.
Mandelmjöl från Lidl
  • Om man inte hittar mandelmjöl, så går det att skålla och mala mandeln själv, använd en mandelkvarn. Mixar man mandeln så blir kakorna inte lika släta och fina och resultatet kan variera ganska mycket. 
  • Sikta mandelmjölet genom en finmaskig sil, ju tätare sil man använder desto finare yta på kakorna.
  • En våg är nästan ett måste, proportionerna är viktiga och det blir så mycket lättare med en köksvåg eller en brevvåg. En våg kostar inte många kronor och är en toppenbra investering om man gillar att baka.
  • Tänk på väderleken! Vet inte riktigt varför, men tror det är luftfuktigheten som påverkar ytan på kakorna och gör att de lättare spricker när det regnar eller är hög luftfuktighet.
    Bildkälla: lekue.es
  • För att få runda fina macarons använd gärna en spritspåse. Själv har jag lagt ner en mindre förmögenhet på engångsspritspåsar så jag köpte mig en liten Spansk multisprits, en  Decomax i silicon från Lékué. Den är superbra till macarons, cupcakes, tårtor och dekorering. Jag köpte min rosa på Ninasmat.se och jag är supernöjd, den går också jättebra att diska i diskmaskinen. Finns i grönt, brunt och rosa.
_____________________________________________________________________

Choklad macarons
Cirka 25 dubbla kakor.

110 gram siktat mandelmjöl (se nedan om man saknar mandelmjöl)
165 gram florsocker
5 gram vaniljsocker
1 msk kakao
90 gram rumsvarma äggvitor, cirka 3 stycken
2 msk strösocker

50 gram mörk choklad, gärna smaksatt (kolla så den är mjölkfri om gästerna är laktosintoleranta)
3/4 dl vispgrädde (laktosfri funkar toppenbra)


Förbered mandlarna om man saknar mandelmjöl:
  1. Börja med att skålla mandeln. Koka upp 4-5 dl vatten i en liten kastrull och häll i 200 gram mandel och koka i 2-3 min. Spola mandlarna i kallt vatten och skala dom. 
  2. Låt mandlarna torka, gärna ett par timmar innan de mals ner och siktas genom en finmaskig sil. 
Macarons kakorna:
  1. Sikta upp 110 gram mandelmjöl/malen mandel i en vispskål, väg upp florsocker, vaniljsocker, kakao och blanda det väl med mandeln.
  2. Mätt upp äggvitorna i en ren vispskål och vispa på medel hastighet med en elvisp tills smeten är vit och lite bubblig. Häll i strösockret lite i taget och vispa sedan på högsta hastigheten tills det bildas ett fast blankt skum. Vänd på skålen för att se om den är tillräckligt fast, smeten ska stanna i bunken vid testet.
  3. Häll över de torra ingredienserna över äggvitorna och vänd ihop med en slickepott till smeten är jämn och blank. Smeten ska vara trögflytande men inte för fast, den ska flyta ut lite när man spritsar ut den på bakplåtspapper. Är den för fast, fortsätt röra runt i smeten tills du når önskad konsistens.
  4. Häll över smeten i en sprits och klicka ut små runda klickar på en plåt med bakplåtspapper. Storleken är lite en smaksak, men jag gillar att göra dem ganska små. Försök framför allt att göra dom så lika i storleken det går.
  5. När all smet är ut klickad, låt plåtarna vila, gärna 45-60 min. Detta är för att få den fina lilla foten och den fina skorpan på macarons kakorna.
  6. Sätt på ugnen på 125 grader när det är 10-15 min kvar av vilotiden.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20-25 min, de ska vara fasta och ha stelnat ordentligt undertill. På min ugn brukar 22 min vara perfekt. 

Chokladkräm:
  1. Häll lite vatten i en mindre kastrull och värm upp på låg till mellanvärme på spisen.
  2. Hacka chokladen och lägg över den i en värmetålig skål.
  3. Häll över vispgrädden i skålen och ställ skålen över kastrullen.
  4. Smält krämen över vattenbadet till smeten är jämn och blank.
  5. Tag skålen från värmen och låt svalna 10-15 min, rör lite då och då.
  6. Häll över smeten i en sprits eller lägg i en bunke med lock och ställ svalt tills den har en lagom konsistens för att bres eller spritsas. Brukar ta 1-1,5 timme i kylen.

Macarons med fyllning:
  1. Para ihop kakorna två och två, försök få ungefär lika storlek på lock och botten.
  2. Spritsa eller bred på chokladkrämen på en del och lägg ihop med ett lock på toppen.
  3. Repetera med alla kakorna och lägg i en lufttät burk tills det är dags att äta. Förvara svalt och ät gärna efter att de vilat i ett par timmar eller över natten. De är som godast då.



Nu är det bara att vänta på fikabesök så man kan mumsa i sig härligheterna!

Hoppas alla får en toppenhelg!