3 december 2011

Lite pyssel, julgodis, gåvotips & saffrans biscotti

Senaste veckorna har för mig varit fyllda med en massa roliga projekt, pyssel och bakande. 

Jag genomgår om dagarna arbetsträning i ett socialt företag i Linköping, och vi har ett väldigt roligt projekt vi jobbar en massa med just nu. Den mesta av min tid och kreativitet har gått åt till detta projekt senaste veckorna, så bloggen har fått lite paus. 

Men vad gör väl det när jag får syssla med det jag brinner för. 

Det har blivit en hel del jul godis skapat under de senaste två veckorna, och en stor kakburk full med saffran och mandel biscotti. 

Att pyssla och baka för att ge bort tycker jag är oerhört roligt och är extra tacksamt nu runt jul när det finns så mycket att inspireras av.



Jag får erkänna att jag inte har världens bästa ekonomi, och ibland får jag tänka med knäna för att hitta lösningar när man ska gå bort. Imorgon ska jag iväg både på inflyttningsfika och pysselkväll så jag fixade ihop lite pyssel och godsaker som passar till båda. 

Jag vek ihop en söt liten låda av inslags papper från IKEA (gratis), fyllde med jul kola och tog ett present snöre som jag strimlade och band om. Enkelt, billigt och väldigt fint. 

Mallen till boxen hittade jag på cutoutandkeep.net, en inspirerande blogg om papperspyssel. Bandstrimlaren har jag köpt billigt på Lagerhaus för 29 kr.

Sen är det en tradition att jag varje år bakar en massa saffrans biscotti, gott till både kaffe, te och glögg. Passar också jättebra att smula lite över glass som en enkel dessert. 



Jag har anpassat ett recept jag hittade för ett par år sedan i en bok från Arla, jag har bland annat ändrat mängden socker och anpassat temperaturerna.

Saffran & mandel biscotti

150 gram hackad sötmandel
75 gram rumsvarmt smör
2,5 dl strösocker
3 ägg
0,5 gram saffran
0,5 tsk salt
0,5 msk mandellikör
420 gram vetemjöl, 7 dl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker


  1. Krossa saffran ihop med salt i en mortel och häll över likören, låt dra minst 5 min.
  2. Vispa ihop smör och strösocker med en elvisp i en generös vispskål tills det blir en jämn lite smulig massa.
  3. Vispa ner saffrans likören och ett ägg i taget ner i smörblandningen.
  4. Blanda ihop hackad mandel, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och häll över i vispskålen, vispa snabbt ihop tills allt är blandat, inte längre.
  5. Tryck ihop degen och lägg den övertäckt i kylen i cirka 1 timme, den blir mycket mer lättarbetad då.
  6. Sätt ugnen på 175 grader C.
  7. Dela den kylda degen i fyra lika stora delar och rulla ut varje del till en lång rulle som passar till längden på en bakplåt. Lägg över på en bakplåts pappersklädd plåt och repetera med alla fyra delarna.
  8. Tryck till varje längd lite lätt med handflatan och grädda sedan i mitten av ugnen i cirka 20 min. Längderna ska vara lätt gyllene ovanpå och undertill och ha spruckit lite lätt över ryggen.
  9. Låt längderna vila cirka 5-10 min efter de tagits ur så är de lättare att dela och hålla i.
  10. Sänk ugnstemperaturen till 95 grader C.
  11. Skär längderna lite på snedden till cirka 1,5 cm tjocka skivor och lägg tillbaka bitarna med snittytan upp på plåten.
  12. Torka i nedre delen av ugnen i cirka 1,5 -2 timmar beroende på tjocklek och luftfuktighet, lämna luckan lite på glänt. Om man vill baka en dubbel sats, växla plåtarna från mitten och nedre delen av ugnen efter cirka 1 timme. Tänk på att inte ha plåtarna för högt upp under torkningen då de kan gräddas i stället för att torkas och få en lätt brun nyans, som man gärna vill undvika.
  13. Stäng gärna av ugnen och låt kakorna svalna helt på eftervärmen.
  14. Paketera i lufttäta burkar eller plastpåsar och förvara i rumstemperatur, de håller i cirka 3 månader (om de skulle räcka så länge).
Nu blir det att baka ett gäng pepparkaksmacarons igen, bror med familj har beställt det tills morgondagens inflyttningsfika. 

Hoppas alla får en trevlig andra advent!

Kramis







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar